Pénz- és tőkepiac

Napi Tipp: A foglalkoztatás ösztönzése válhat a Fed prioritásává

A likviditást ösztönző programok végét jelentheti, hogy a Fed korábbi és a jelenlegi elnöke is egyetért a kilépési stratégiáról. A foglalkoztatási helyzet viszont egyre lényegesebb kérdéssé válik.

 Alan Greenspan, a Fed előző elnöke úgy véli: a részvénypiacok szárnyalása az elmúlt évtizedek egyik legerőteljesebb piaci emelkedése nyomán lényegében feleslegessé teszi a kormány által életre hívott 787 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomagot.

A Fed Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) csütörtöki ülésén a döntéshozók bejelentették, nem hosszabbítják meg a likviditást javító rendkívüli - tavaly októberben - bevezetett intézkedéseiket, amelyek közül több hitelezési program február elsejével lejár.

A Fed továbbá jelezte, hogy befejezi a jelzáloglevéllel fedezett értékpapírok vásárlását, valamint tárgyalásokat kezd a világ vezető jegybankjaival, a tavaly indított deviza-csere ügyletek befejezéséről, amellyel a pénzügyi rendszer dollár likviditását javította a Fed. Greenspan véleménye szerint, bár eddig a 787 milliárd dollárnak csupán a harmadát sikerült gazdaságösztönzőkre költeni, a programot és annak hatásait nem lehet összehasonlítani a globális részvénypiaci száguldás erejével és tovagyűrűző hatásaival.

Szerdán egyébként a két napig tartó ülését követően a FOMC a várakozásoknak megfelelően 0 és 0,25 százalék közötti sávban hagyta a kamatrátát. Szakértők szerint az amerikai alapkamat még jó ideig a nulla közeli szinten maradhat, viszont a Fed egyre kevésbé a pénzügyi rendszer helyzetére, sokkal inkább a foglalkoztatási folyamatokra figyelhet.

napi tipp Alan Greenspan likviditás Fed fomc kamat
Kapcsolódó cikkek