Pénz- és tőkepiac

Napi Tipp: Befektetőket vonzana a kommunista állam

Kötvénykibocsátást tervez Kerala, India egyik - dél-nyugati csücskében fekvő - tagállama – jelentette be a tagország pénzügyminisztere, Thomas Isaac.

A kötvények kibocsátása az iszlám saria törvénykezésnek megfelelően, úgynevezet sukuk papírok formájában történik, ugyanis Kerala gazdasága erősen függ a Perzsa-öböl térségétől, elsősorban innen számítanak jelentősebb érdeklődésre az állampapírok iránt. Kerala bevételeinek egyébként is jelentős részét az olajban gazdag arab államokban dolgozó indiai vendégmunkások hazautalásai teszik ki.

 Becslések szerint évente 10 milliárd dollárt utalnak haza vendégmunkások Indiába, ebből 5 milliárd dollár Kerala államba érkezik, ahol vegyes a lakosság összetétele: a hindu vallás teszi ki a lakosság felének a hitét, míg a muszlimok a lakosság 24 százaléka (míg Indiában az arányuk 13,4 százalék) a keresztények pedig 20 százalékkal képviseltetik magukat.

Kerala államot 1957-ben alapították malayalam nyelven beszélő dél indiai etnikai csoportok. A tagállam számít India egyik legfejlettebb régiójának, elsősorban szociális jóléti rendszeréről híres, amelyet az évtizedek óta kormányzó Kommunista Párt alakított ki. Indiában előszeretettel hivatkoznak politikai mozgalmak a „Kerala-modellre”, amely a fejlesztő állami rendszerek szociális modelljének egyik példaképévé vált. Kerala több szempontból is kilóg az Indiát jellemző statisztikák sorából, például itt a legalacsonyabb a nők termékenységi mutatója (1,6) egész Indiában. A 32 milliós lakosság több mint 90 százaléka írástudó, az államban 7 egyetem is működik, és a Human Development Index ranglistája alapján Kerala a legfejlettebb indiai tagállam.

A rúpiában denominált kötvények kereskedésével a kormány az Al-Barakah Financial Service céget bízta meg, amely 10 milliárd rúpiás (243 millió dolláros) eladást tervez 2010-re. Az állam a bevételeket infrastrukturális fejlesztésekre: elsősorban repülőtér építésre és a gyorsvasúthálózat fejlesztésére szánja – nyilatkozta Thiruvananthapuram-ban, a fővárosban T. Balakrishnan, az állam ipari minisztériumának főtitkára. A tervek szerint Kerala további tőkét von be ománi üzletemberektől, ennek részleteit később árulja el a minisztérium.

kommunista kötvény Kerala-modell Kerala India
Kapcsolódó cikkek