Pénz- és tőkepiac

Napi Tipp: Kína elkerülné Japán sorsát

A kínai bankfelügyelet korlátozná a hitelkihelyezések felpörgését, ugyanis az ingatlanpiaci buborékkal veszélyezteti az ázsiai óriásgazdaságot.

A China Banking Regulatory Commission, Kína banki felügyelete tegnap bejelentette, hogy jövőre tervezi limitálni az újonnan kiadott hitelek összértékét.

A bankfelügyelet elképzelései szerint 7 és 8 ezer milliárd jüan között alakulna 2010-ben a friss hitelállomány, amely körülbelül ezer milliárd dollárnak felel meg. A hitelezési aktivitás visszafogására a felügyelet véleménye szerint azért van szükség, mert az idei hitelboom egyrészt megnöveli a nem teljesítő hitelek részarányát a banki portfolióban, másrészt pedig könnyen újabb eszközbuborék kialakulásához vezethet, jellemzően az ingatlanpiacon – véli a bázeli központú BIS.

Szakértők szerint is szükség van a lépésre, mint azt kiemelték, számítottak a kínai felügyelet bejelentésére. Viszont fontos, hogy a gazdasági növekedést ne veszélyeztesse a hitelezés visszafogása. A 2009-ben bonyolított beruházásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően a kínai ingatlanárak hatalmasat ugrottak, csak októberben 14 százalékkal. Eközben a részvénypiaci is kilőtt, a Shanghai Composite Index idén 78 százalékkal emelkedett.

Az idei első tíz hónapbanán a kínai bankszektor összesen közel 9 ezer milliárd jüan értékben hitelezett a lakosságnak és a vállalati szektornak. Az ázsiai ország a továbbiakban közepesen laza monetáris politikát fog alkalmazni amiatt, hogy a jelenlegi ne lankadjon – vélik szakértők.

China Banking Regulatory Commission napi tipp Shanghai Composite Index BIS
Kapcsolódó cikkek