Pénz- és tőkepiac

Nehéz helyzetben az MKB anyabankja

Államosítani kell a Bayerische Landesbank tulajdonába tartozó osztrák Hypo Group Alpe Adriat (HGAA) – jelentette be tegnap Josef Pröll, osztrák pénzügyminiszter. A HGAA-ban 450 millió eurós feltőkésítést hajt végre az osztrák kormány, míg a 67 százalékos tulajdonrészt birtokló BayernLB 825 millió eurót ad a hitelintézetnek.

  Szakértők szerint a BayernLB vesztesége is legalább 1 milliárd euró lehet az idén, de a Handelsblatt értesülései szerint a veszteség meghaladja a 2,5 milliárd eurót. A BayernLB vezérigazgatója, Michael Kemmer bejelentette: távozik posztjáról, helyét Stefan Ermisch veszi át.

A Hypo Group Alpe Adria többségi tulajdonáért 2007-ben 1,6 milliárd eurót fizetett a bajor Bayerische Landesbank, amely a fő tulajdonosa a magyar MKB-nak is. A bajor tartományi hitelintézetnek is jelentős a kitettsége a kelet-európai térségben, ezért tavaly 10 milliárd eurós állami tőkeinjekciót kapott, valamint 20 milliárd eurós garanciavállalást rossz hiteleire a müncheni kabinettől, amely most vizsgálja a HGAA vásárlás körülményeit.

Ezt követően a BayernLB-t is gyakorlatilag államosította Bajorország, amely jelenleg 94 százalékos tulajdonrésszel bír a tartományi bankban. A BayernLB vezérigazgatója, Michael Kemmer miután bejelentette lemondását, hangsúlyozta: a HAAG ügylet nem okoz jelentős kárt a banknak, arról viszont nem beszélt, idén mekkora veszteség várható a BayernLB-től. Elemzők szerint bár jelentős összeget kell az osztrák hitelintézetbe belepumpálnia a bajor anyának, a bank leírása 2,3 milliárd euróval rontja a mérleget, az mégis jól járhat azzal, hogy megszabadul a HGAA-től, amely jövőre is tetemes veszteséget hozhat össze.

MKB HGAA BayernLB Michael Kemmer
Kapcsolódó cikkek