Pénz- és tőkepiac

Osztrák és görög félelmek nyomják le a tőzsdéket

Az euró ma két és fél hónapos mélypontra zuhant a dollárral szemben, a legfontosabb európai tőzsdék pedig lefelé indultak, miután a görög adóssággal kapcsolatos félelmekhez az osztrák bankrendszerrel kapcsolatos aggodalmak is hozzáadódtak.

A brit FTSE 100 0,6 százalékot veszített értékéből, a német DAX 0,2 százalékot, a francia CAC-40 pedig 0,3 százalékot gyengült ma délelőtt. Az euró tovább veszített értékéből, 0,7 százalékos gyengüléssel 1,4551 dollárt ért ma.

A Bank of New York Mellon elemzője szerint – függetlenül a görög miniszterelnök mai nyugtató szavaitól – egyelőre nem tudni, kialakul-e hitelkrízis Görögországban, az eurózóna stabilitása azonban ismét kérdésessé vált. Ha pedig ez nem lenne elég – fogalmaz az AP – a mai hangulatot rontott az osztrák pénzügyi rendszer kitettsége a Kelet-európai piacoknak.

 A Hypo Alpe Adria államosítása kérdéseket vet fel a pénzügyi stabilitást illetően, különösen, mivel a Die Presse úgy tudja, hogy az ország negyedik legnagyobb bankját is piaci felügyelet alá helyezték.

A mozgás érdekessége, hogy a Nyugat-európai tőzsdék ma jelentős emelkedéssel nyitottak. A hektikus mozgást elemzők a makroadatokra váró befektetők bizonytalanságával magyarázzák. Határozott irányt várhatóan a ZEW németországi hangulatindex, majd a délután megjelenő amerikai ipari termelési és fogyasztói árindex jelentés ad majd a kereskedésnek.

A bizonytalanság a New York-i határidős indexein is látszik; kora reggel, az ázsiai tőzsdék zárásakor a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,03 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,05, az S&P 500-as mutató pedig 0,07 százalékos erősödést valószínűsített, délelőtt tíz órakor viszont a DJIA 0,16 százalékos csökkenést, a Nasdaq és az S&P pedig egyaránt 0,19 százalékos gyengülést jelzett, miután a részvényindexek hétfőn 14 hónapja nem látott magasságba emelkedtek.

görög Hypo osztrák euró
Kapcsolódó cikkek