Pénz- és tőkepiac

A londoni elemzők szerint is 25 bázispontos vágás lesz holnap

Az elmúlt napok felzárkózó piaci megingása nyomán egyöntetű véleménnyé vált a londoni elemzői közösségben, hogy a magyar jegybank hétfőn negyed százalékponttal - a már decemberben is alkalmazott mértékben - csökkenti irányadó kamatát, és nagy valószínűséggel már nem is tér vissza a fél százalékpontos enyhítésekhez.

Az utóbbi időszakban a közelgő választásokat is mind gyakrabban az óvatosabb pénzügypolitikai alapállást indokló tényezők között emlegetik a Cityben. 

A Barclays Capital - az egyik legnagyobb londoni befektetési ház - hétvégi előrejelzése szerint "valamilyen kiemelkedően pozitív hír" kellene ahhoz, hogy az MNB visszatérjen a fél százalékpontos kamatcsökkentésekhez. A hónap első hetében a forint ereje és a magyar adósságkockázati felár szűkülése még megfelelő hátteret nyújthatott volna a nagyobb mértékű enyhítéshez, a legutóbbi időszak kilengései azonban óvatosabbá teszik az MNB-t - vélekedtek a ház londoni elemzői, akik ennek alapján negyed százalékpontos csökkentést jósolnak hétfőre. A cég az idei évre 5,0 százalékos magyarországi jegybanki kamatmélypontot vár.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének szakértői szintén negyed százalékpontos MNB-kamatcsökkentésre számítanak hétfőn.

A ház londoni elemzői a hét elején, az e havi magyarországi kamatdöntésről közölt első előrejelzésükben még annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az utóbbi időszak javuló kockázatvállalási készsége - ami a forint erősödésében és a kockázati felárak szűkülésében mutatkozott meg - akár fél százalékpontos kamatcsökkentéshez is érveket szolgáltathat hétfőn.

A JP Morgan új, hétvégi londoni előrejelzése azonban már azt emelte ki, hogy a forint továbbra is volatilis, és a kockázatvállalási hajlam "ismét ingataggá vált". Ezért a ház - a változatlanul lanyha gazdasági aktivitás és a gyenge inflációs nyomás ellenére - nem tartja valószínűnek, hogy a magyar jegybank most a várakozásnál nagyobb kamatcsökkentéssel lepné meg a piacot.

A cég március végéig 5,5 százalékra csökkenő MNB-alapkamatot valószínűsít - vagyis azt, hogy a hétfői után még két, egyenként szintén negyed százalékpontos kamatcsökkentés következik -, de a JP Morgan elemzői szerint a választások idejére a magyar jegybank szünetet tart.

A második félévben folytatódhat a kamatcsökkentés, ha a forint a ház által vártnál nagyobb mértékben erősödik addig - vélekedtek a JP Morgan londoni szakértői, hozzátették ugyanakkor, hogy nem ez az alapeseti forgatókönyvük.

A cég jelenleg érvényes távlati prognózisa az, hogy az MNB alapkamata egészen 2011 decemberéig 5,5 százalékon marad.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői szintén a decemberivel azonos mértékű, negyed százalékpontos csökkentést várnak az MNB hétfői ülésén. A GS szakértői szerint a magyar jegybank már a múlt hónapban is azért váltott óvatosabb alapállásra, mert "a pénzügyi stabilitási aggodalmak túlsúlyba kerültek a kedvező inflációs kilátáshoz képest".

A Goldman Sachs londoni részlegénél is kiemelték a közelgő választásokat, mondván: ezek - és a középtávú költségvetési bizonytalanságok - "még több okot adnak az MNB-nek az óvatosságra".

A UBS bankcsoport londoni elemzői szerint a decemberi lassítás mögött két fontos pénzügypolitikai megfontolás állt: az, hogy a hazai kereslet hiánya további kamatcsökkentést indokol, illetve az, hogy a görög és a dubaji helyzettel kapcsolatos aggodalmak miatt bizonytalanabbá vált külső környezetben már kevesebb lehetőség volt a korábbi ütemű - egyenként fél százalékpontos - enyhítések folytatására.

A ház citybeli szakértőinek várakozása szerint ez az alapállás fog érvényesülni a Monetáris Tanács hétfői kamatdöntő ülésén is.

A UBS úgy véli, hogy a januárra várt enyhítés után a mozgástér a további kamatcsökkentésekhez már jelentősen szűkül, tekintettel a tavaszi választások közeledtére.

A cég londoni elemzői ezért azzal számolnak, hogy a hétfőre valószínűsített csökkentés után egyelőre 6,00 százalékon marad az MNB-kamatszint, a választások utáni további kamatcsökkentések lehetősége pedig az új kormány gazdaságpolitikájától függ.

londoni elemzők MNB kamat
Kapcsolódó cikkek