Pénz- és tőkepiac

Befagytak az izlandi pénzcsapok – Mit lép az IMF?

Az izlandi elnök nem írta alá azt a törvényt, amely jóváhagyná, hogy Izland megtérítse a holland és brit állam kárát az Icesave bank csődjét követően.

Olafur Grimsson lépése még nagyobb bizonytalanságot teremtett az izlandi helyzetben. A Landsbanki leányvállalata, az Icesave 2008 októberében omlott össze. A felszámolást követően a brit és holland állam követelte befektetett pénzeinek megtérítését. Izland törvényt alkotott a 3,8 milliárd eurós összeg megtérítésére, az ország közvéleménye azonban erőteljesen tiltakozott a jogszabály elfogadása ellen.

Az általános elégedetlenség hatására az izlandi elnök nem írta alá a parlament által jóváhagyott törvényt (erre most másodszor került sor az ország története során). Grimsson indoklása szerint az alkotmány kimondja, hogy a legfőbb döntéshozó a nép, ezért most Izland polgárain a sor a döntés meghozatalában. Tegnap estik 62 ezren írták alá azt a petíciót, amely az aláírás megtagadására szólította fel az elnököt, ez Izland lakosságának negyede.

A kifizetés sorsáról népszavazással döntenek, ennek időpontja egyelőre nem ismert. Ugyanakkor elemzők a Guardian információi szerint arra figyelmeztetnek, hogy az IMF befagyaszthatja az Izlandnak szánt segélyek kifizetését, amíg az ügy nem rendeződik.

A visszafizetés támogatói pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy jelentős kárt szenvedhetnek Izland Európai Uniós tagsági törekvései, amennyiben az ország nem tesz eleget kötelezettségének.

IMF Izland Icesave tartozás Landsbanki
Kapcsolódó cikkek