Pénz- és tőkepiac

Csak az Holdújév lassíthatja Kínában a szigort

Kína központi bankja 14 havi csúcsra növelte az egy éves lejáratú kötvényeinek hozamát keddi nyílt piaci művelete során, és az elmúlt 13 hetet tekintve rekord mennyiségű papírt bocsátott piacra, hogy így szívja fel a bankok között mozgó felesleges pénztömeget.

A 24 milliárd jüannyi papír értékesítése 1,9264 százalékos átlagos hozamszinten zajlott, ami 8 bázisponttal magasabb a múlt heti aukciónál.

Kereskedők nem számítottak ekkora mértékű hozamemelkedésre, kínai banki berkekben 1,84-1,89 százalékos hozammal kalkuláltak, de egyesek még azt is elképzelhetőnek tartották, hogy szünetet tart a People’s Bank of China (PBOC), miután a három hónapos kincstárjegy aukción nem volt hozamemelkedés a múlt héten (1,3684 százalékon maradt a kincstárjegy felár).

Mindebből arra következtetnek a szakemberek, hogy a központi bank - fokozatosan, de tartva a gyors ütemet – folytatja a monetáris szigorítást. Erre utalhat az is, hogy az egy éves referenciájú papírok másodpiaci hozama jóval magasabb szinten mozog, hétfőn például 2,09 százalékon állt az állampapírok átlagos hozamszintje – a Bloomberg felmérése szerint. Vagyis a PBOC legalább 2 százalékig is növelheti aukciói során az egy éves papírjainak hozamát, hogy megakadályozza a rekord mértéket öltő tőkebeáramlás okozta inflációs és eszközár-buborék kialakulását.

Ugyanakkor a jegybank óvatos retorikát követ, Yi Gang, a PBOC helyettes kormányzója szerint bankja rugalmas és célzott politikát folytat, amelyet több elemző, így a Societe Generale szakemberei úgy értelmeztek: folytatódik a szigorítás.

Február közepén kezdődik Kínában a Holdújév, amikor hagyományosan ajándékokkal lepik meg egymást az emberek. Emiatt megugró banki tranzakciókkal lehet számolni, sokan pénzt vesznek ki, ezért közgazdászok elképzelhetőnek tartják, hogy ez az elszívó hatás lassíthatja a PBOC likviditást szűkítő stratégiáját.

Holdújév People's Bank of China kamat
Kapcsolódó cikkek