Pénz- és tőkepiac

Drága lehet a síbaleset

Itt a síszezon, ám a külföldre utazóknak nem árt tisztában lenniük azzal, mi a teendőjük egy esetleges baleset során.

Az európai uniós szabályok lehetővé teszik, hogy a magyar síelők a magyarországi kötelező egészségbiztosításuk terhére vegyék igénybe a szükséges egészségügyi szolgáltatásokat, ám a legtöbb helyen önrészt kell fizetni – tudtuk meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nemzetközi főosztályától.

Az ellátást az Európai Egészségbiztosítási Kártyával (EU-kártya) lehet kérni, s ugyanaz jár a magyar betegnek mint az adott ország biztosítottjainak. Így ha az adott helyen az ellátásért önrészt kell fizetni, azt a magyarok is kötelesek maguk viselni. Az EU-kártyát az illetékes egészségpénztáraknál lehet igényelni személyesen vagy postai úton.

Érdemes felkészülni arra, hogy Franciaországban és Svájcban a kórházi tartózkodást nem igénylő ellátások költségét teljes összegben ki kell fizetni. A pénzt a hazatérés után téríti meg az illetékes regionális egészségbiztosítási pénztár a számla alapján. Ám ez az összeg csak az adott ország társadalombiztosítása által nyújtott támogatásnak megfelelő lehet. Például ha a svájci egészségbiztosító a költségek 80 százalékát állja, akkor a magyar egészségbiztosító is csak ilyen mértékű térítést nyújt.

Ha a biztosított EU-kártya nélkül vesz igénybe ellátást, és az orvostól vagy kórháztól számlát kap, a kifizetett számla alapján ugyanilyen módon igényelhet itthon visszatérítést.

A kártyával egyébként csak a közbiztosítókkal szerződésben lévő orvosnál lehet igénybe venni az ellátást. A szerződés nélküli magánorvosoknál kapott szolgáltatás költségeit a betegnek kell állnia, a regionális egészségbiztosítási pénztár a költségeket utólag sem téríti meg. Ezért célszerű – lehetőség szerint – minden esetben közkórházhoz fordulni.

A hegyi balesetet szenvedettek felkutatása, valamint a völgybe szállítás rendszerint az adott ország biztosítottjainak is díjköteles. Ezért a kiutazás előtt érdemes szabadidő- és sportbiztosítást kötni, esetleg a hitelkártyákhoz tartozó biztosítást használni. Hegyi mentés és a helikopteres mentőszállítás esetén számítani kell arra, hogy a mentés díját a mentőszolgáltató kiszámlázza.

Gyakran a helyi egészségbiztosítás a számla összegének csak egy előre meghatározott fix összegét fizeti vissza. Ausztriában például a hegyi mentés számlájának összegétől függetlenül legfeljebb 800 eurónak megfelelő összeg téríthető, ez lényegesen kisebb a légi mentés költségeinél.

Az EU-kártya jogosítványa 
– csak szerződött szolgáltatóhoz lehet fordulni vele
– csak az orvosilag szükséges ellátásokat fedezi
– a szükséges ellátásokat azok árára tekintet nélkül nyújtani kell a nyomtatvány ellenében
– az önrészt a biztosított fizeti, visszatérítés nincs
– egyes tagállamokban a költségeket a biztosított előlegezi meg

Utasbiztosítási szerződés
– magán-egészségügyi szolgáltatóhoz is lehet fordulni vele
– a szerződés szerinti összes ellátást fedezi (halottszállítást, poggyászbiztosítást stb.)
– a költségeket csak a kötvényben meghatározott összegig vállalja a biztosító
– az önrészt is fedezi
– minden tagállamban a biztosító fizet

Önrészek az egyes országokban
– Ausztriában 9 euró/kórházi nap
– Franciaországban a kezelés díjának 20 százaléka, de legalább 16 euró/nap
– Olaszországban  a szakorvosi ellátásért legfeljebb 36 euró/alkalom
– Svájcban 18 év alattiaknak 33 frank, 18 év fölöttieknek 92 frank

Utasbiztosítási szerződés síbaleset hegyi baleset EU-kártya biztosítás
Kapcsolódó cikkek