Pénz- és tőkepiac

Kína szorosabbra húzza a gyeplőt

A kínai banki felügyelet újabb intézkedéseket jelentett be a hitelezés ütemének lassítása érdekében. Peking a szigorúbb feltételeket a buborékok kialakulásának elkerülésére vezeti be.

A kínai bankok a múlt évben rekord mértékben, 1,406 milliárd dollár összegben nyújtottak új kölcsönöket. A kínai bankokat felügyelő bizottság attól tart, hogy a túlzott hitelezés buborékokat hozhat létre a részvény- és ingatlanpiacon, ezért szigorítják a kölcsönzés feltételeit.

A Financial Times által idézett bejelentés szerint az intézkedésektől azt várják, hogy az idei évben a tavalyi 32 százalékhoz képest csak 16-18 százalékkal növekedjen az újonnan felvett hitelek száma.

Liu Mingkang, a felügyelet elnöke elmondta: a szervezet intenzívebb ellenőrzéseket folytat, különös tekintettel a második kölcsönökre, amelyeket a helyi önkormányzati projektekhez vesznek fel. Eddig 190 pénzintézetet vontak erősebb felügyelet alá és egyes cégek esetében korlátozták a hitelezést. A bankokat emellett nagyobb körültekintésre szólítja fel a hatóság.

Liu úgy fogalmazott: Pekingnek fel kell készülnie a rossz időkre és a rossz hitelesekre, a felügyelet vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy rendelkezésükre állnak az eszközök a kockázatok szinten tartására.

A kínai központi bank ezzel a második lépést teszi meg azért, hogy megakadályozza a gazdaság túlpörgését. Az ázsiai ország kormánya nemrég azzal lepte meg a piacot, hogy – 18 hónap után először – 50 bázisponttal, 16 százalékra emelte a bankok számára előírt kötelező tartalék mértékét.

 

szigorít felügyelet hitelezés tartalék hitel
Kapcsolódó cikkek