Pénz- és tőkepiac

Közösen működnek a régiós tőzsdék

2010. január 14-től a bécsi, a budapesti, a ljubljanai és a prágai tőzsde a CEESEG AG holdingtársaság egyenrangú tagjaként működik. A holding elsősorban a stratégiai és pénzügyi irányítási feladatokat, valamint az érdekeltségek kezelését veszi át, míg a négy tőzsde az operatív működésért felel.

A Wiener Börse AG és a CEESEG AG igazgatósági tagjai azonosak: Michael Buhl és Heinrich Schaller látják el a vezetői teendőket mindkét vállalat esetében. A holdingban ezen kívül létrejön egy tanácsadó testület, amelyet a bécsi, a budapesti, a ljubljanai és a prágai vezetői alkotnak. A tanácsadó testület fő feladatai közé a csoportszintű stratégia kidolgozása, valamint az integrációs projektek összehangolása és végrehajtása tartozik – derült ki a bécsi tőzsde közleményéből.

 

 

„Az átszervezés révén a tőzsdecsoport szervezeti felépítését annak méretéhez igazítjuk, így az jobban megfelel a stratégiánknak, amelynek célja a nemzetközivé válás“ – nyilatkozta Dr. Heinrich Schaller, a CEESEG AG igazgatóságának tagja. „A CEESEG tovább bővíthető, közép- és hosszú távon alapvetően nyitottak vagyunk új tagok felvételére. A térség összes tőzsdéje iránt megvan az érdeklődés részünkről, de jelenleg egyikkel sem folytatunk konkrét tárgyalásokat” – hangsúlyozta Michael Buhl, a CEESEG igazgatósági tagja.

 

Ma már a CEESEG jegyzi Kelet- és Közép-Európa piaci kapitalizációjának mintegy felét, illetve a teljes részvényforgalom nagyjából kétharmadáért felelős, így a térség legnagyobb tőzsdecsoportjának számít. A négy tőzsdén összesen 264 céget jegyeznek, több mint 170 regionális és nemzetközi bank, illetve befektetési szolgáltató veszt részt a kereskedésben, továbbá 152 szolgáltató gondoskodik az adatok közzétételéről világszerte. A CEE Stock Exchange Group árfolyama erős emelkedést ért el 2009-ben: A CEESEG csoportindexe 37,8%-kal nőtt, a tagtőzsdék 25 legnagyobb vállalatát tartalmazó CEETX pedig még nagyobb mértékben, 39,9%-kal emelkedett.

részvény Prága Budapest ljubjana CEESEG Bank cég tőzsde szolgáltató Wiener Börse Bécs befektetés CEE
Kapcsolódó cikkek