Pénz- és tőkepiac

Napi Tipp: 2010 a cukor éve lehet

Évtizedes csúcsokat dönget a nyerscukor, mivel egyre többen szorulnak a termény importjára, miközben a folyamatos kitermelést időjárási nehézségek akadályozzák.

Eltérnek a vélemények a nyerscukor idei célárfolyamáról, a legtöbb piaci szereplő szerint továbbra is remekelni fog az édességek alapja, míg néhányan pénzpiaci korrekciótól tartanak.

A Commerzbank tegnapi piaci elemzése szerint például augusztusig 40 százalékkal drágulhat a nyerscukor a mostani szintekről, vagyis a jelenleg 28,8 centről 40 centre drágulhat a nyersanyag három hónapos szállításra szóló jegyzése.

Elsősorban az erős fundamentumok támasztják meg a cukrot, ami egyébként tavaly a legjelentősebb évközi dráguláson esett át 1974 óta. Eugene Weinber, a Commerzbank árupiaci szakértője szerint folyamatos lesz a pénzbeáramlás az árupiaci, elsősorban a cukrot preferáló alapokba, mivel rendkívüli a hozamkörnyezetük.

A drágulásra egyre többen játszanak a piacon, az amerikai határidős árupiaci kötéseket követő ügynökség jelentése szerint a múlt héten 2,1 százalékkal, mintegy 195 ezerrel nőtt a long pozíciók száma a shortokéhoz képest a cukor-kontraktusokban, vagyis a piac egyértelműen bikára játszik.

A drágulásra játszók között sem egyöntetű az összhang abban a tekintetben, vajon miért drágul(hat tovább) a cukor. Egyesek szerint a kereslet megugrása a fő felelős a 14 millió tonnásra taksált deficitért a világpiacon, mások kínálati oldalról közelítik a kérdést. Weinberg az utóbbiak közé tartozik: szerinte a cukor ára rugalmatlan a keresletre, viszont a kínálati oldal hajthatja a robusztus drágulást.

A keresletre alapozó érvek között a legfontosabb a dél-kelet ázsiai országok növekvő import-igénye. Indonézia például ezen a héten állapodott meg 85 500 tonna finomított cukor behozataláról, hogy csökkentse a hiányát. A Fülöp-szigetek 150 ezer tonnás kvóta aukciót tart, ezzel 8 év után először válik nettó importőrré a szigetország. India, amely egyébként a világ egyik legnagyobb cukor előállítója, maga is behozatalra szorul, ráadásul a tavalyi rekord 7 millió tonnás import mellé még 1,6 millió tonnányi behozatalt jelenthet be Delhi a mostani szezonban. A szomszédos Pakisztán 1,25 millió tonnát akar importálni, és hogy ez minél simábban történjen, eltörölte a cukor importvámját.

A legnagyobb felhajtóerőt, mégis Kínától várják a befektetők, az ázsiai óriás szintén cukor hiánnyal küzd, emelkedő fogyasztás mellett idén 12 millió tonnára csökkenhet a kitermelés a tavalyi 12,43 millióról. Tavaly 1 millió tonnát importált az ázsiai ország, de idén muszáj lesz ennél többet vásárolnia – reménykednek a termelők.

Minden eddigi pozitív hatás ellenére sem mindenki játszik a bikára a piacon, egy indiai termelő vállalat igazgatója, G.S.C. Rao, a Simbhaoli Sugars Ltd vezérigazgatója például úgy látja: mivel májusban érkezik a brazil cukortermény, ez ki kell, hogy józanítsa a befektetőket, akik hajtják a pénzügyi mozgásokat. A hatalmas pénztömeg, amely beáramlott ide, az hajtja fel az árakat, de könnyen lehet, hogy tavasszal kipukkad ez a buborék is – mondja több más piaci kereskedő.

A felhasználás növekedése jól letapintható a finomított fehér cukor árfolyamváltozása nyomán: egy tonna fehércukor 767 dollárig drágult a múlt héten Londonban, ez két évtizedes csúcs. Jelenleg 732 dollár körül mozog a jegyzés, de egyre nő az importéhség Egyiptomban, Irakban, Tanzániában, ami miatt könnyen a 900 dolláros szintre repülhet az ár – jósolja Weinberg, a Commerzbanktól.

fehér cukor. nyerscukor napi tipp
Kapcsolódó cikkek