Pénz- és tőkepiac

Napi Tipp: a forint erősödését jósolja a BofA-ML

Jelentős lendületet vehet az idén a forint, és ha sikerül tartani a magyar költségvetés pozitív megítélését, 5 százalék alá szállhat a kamatszint – állítja a Merril Lynch.

Meglepő előrejelzést adott a forintról a Bank of America Merrill-Lynch, tegnapi közzétételük kiemeli Magyarország fiskális fegyelmét, amit a piac 245 forintos euróval jutalmazhat júniusra.

Benoit Anne, a Merrill térséget követő elemzője úgy látja: túlságosan pesszimisták a befektetők Magyarországgal kapcsolatba, pedig idén ledolgozhatja az ország a térség többi országával szembeni hátrányát, legalábbis ami az államháztartás megítélését illeti, és új kedvencként kerülhet ki a válságból.

Az optimista prognózis minden téren túllő a konszenzuson, például a hétfői kamatdöntésre Benoit Anne 50 bázispontos vágást jósol, így 5,75 százalékra ereszkedhet a ráta, míg az idei évre 4,5 százalékos alapkamatot vár a bankház.

A Merrill számítása szerint a forint 10 százalékot erősödhet az év első felében, amely egyébként követi a zloty-t, a lengyel fizetőeszköz 11 százalékot fog kapaszkodni. „Magyarország az egyik legattraktívabb állampapírpiac az egész feltörekvő térségben” – véli az elemző.

A piaci konszenzus valamelyest visszafogottabban jósol a magyar eszközökkel kapcsolatban, általában az áprilisi választások miatt nem mernek nagyot mondani az elemzők. A Bloomberg által megkérdezett szakértők többsége 25 bázispontos vágást tart reálisnak hétfőn, míg az idén 5,5 százalékig süllyedhet az alapráta – vélik a legtöbben.

Ezzel ért egyet Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője is. Mint azt az közgazdász mondta: még egy-két 25 bázispontos vágás benne van a ciklusban és márciusra valóban 5,5 százalékra eshet a forint-felár, de hogy utána mi történik az több tényező függvénye, ezek kimenetelét ma még nem látni világosan.

A hazai folyamatokat mindenképpen a tavaszi választások eredménye és az azt követő gazdaságpolitikai irányváltás befolyásolhatja. Emellett a nemzetközi tendenciák sem olyan egyértelműek: a világgazdaság kilábalása a recesszióból elhúzódhat, sőt, a VV-alakú lefolyás sincs kizárva, mindez negatívan érintené a kockázatos feltörekvő pénzeket.

Rövidtávon fontosak az amerikai vállalatok gyorsjelentései, például a hét eleji negatív számokat megérezték a mi térségünk pénzei is. Ráadásul látszott a folyamaton, hogy különböző érzékenységgel rendelkeztek a kelet-közép európai devizák, ahogy a befektetők a növekedési potenciál alapján differenciáltak közöttük. Ez pedig kevésbé kedvezett a forintnak, amely inkább picit leszakadt a héten a zloty-tól és a cseh koronától.

Suppan Gergely szerint az optimista forgatókönyv az lenne, ha folytatódna a nemzetközi kockázatvállalási kedv növekvése, emellett pedig tovább javulna a hazai kockázati besorolás. Ezek együttállásával 255 forintig kapaszkodhat a magyar fizetőeszköz az év során.

A Bank of America-Merrill Lynch egyébként a júniust követő periódusra egy erőteljesebb visszarendeződést vár. „A régiós fizetőeszközök újra gyengülő pályára állnak az év második felében, ahogy az Európai Központi Bank emelni kezdi a közös térség 1 százalékos irányadó rátáját, ami növelheti a befektetők kockázatkerülését.” Az elemzés kiemeli: „a forintra nézve ez azt jelenti, hogy 275-ös szinten zárhat az euróval szembeni jegyzése az év végén”.

forint napi tipp zloty Bank of America-Merrill Lynch kamat
Kapcsolódó cikkek