Pénz- és tőkepiac

Napi Tipp: Óriástőzsdévé válhat idén Varsó

A rekord tavalyi bevezetéseket követően 2010-ben is csúcsot dönthet a Varsói Tőzsde az új cégek megjelenésének számában. Az Equilor Befektetési Zrt. több társaság esetében érdemesnek látja a beszállást.

A lengyel gazdaság volt a válság idején a legellenállóbb, az uniós tagállamok közül egyedüliként volt képes elkerülni a recessziót. Ezt egyfelől a 2007-es válság kirobbanása előtti fegyelmezett államháztartásának és relatíve zárt, nagy belső piacának köszönhetett – hívja fel a figyelmet az Equilor.

A befektetési ház kiemeli, hogy mindezek hatására a lengyel társaságok alulárazottsága, és növekedési potenciálja felkeltheti a befektetők érdeklődését, míg az állam bevételeinek maximalizálásával fedezi az anti-ciklikus fiskális ösztönzése nyomán az idén duplájára várható költségvetési hiányt.

Mindezt könnyedén megteheti, mert jelentős még az állami tulajdonhányad több volt mamut társaságban, amelyek tőzsdei bevezetése idén felpöröghet. A tavalyi évet is rekord 4 milliárd eurós (6,97 milliárd zloty-s) új tőzsdei bevezetéssel (IPO) zárta a Varsói míg a piac idén 20 és 30 milliárd zloty értékű bevezetésre számít, elsősorban az állami privatizációnak köszönhetően, de magán társaságok is részvényeket dobhatnak a piacra.

Ez komoly helyzeti előnyt jelenthet a cégeknek, akik tőkéhez jutnak, amivel erősíthetik piaci pozíciójukat, esetleg külföldi akvizíciós hullám is elkezdődhet. A legfontosabb szektor az energiapiac: elsősorban a nagy áramszolgáltatókból történik majd egy jelentősebb állami kivonulás. De a privatizáció érinti a biztosítási iparágat és a távközlési szektort.

Nemzetközi környezet: világszerte megugró IPO-val számolnak a befektetők – a részvénypiacok szárnyalása és az állami túlköltekezés fedezése miatt privatizációs hullám várható - amelyek hatására, az egyes, kisebb piacoknak nehezebb lesz felhívni magura a figyelmet. Bár a befektetők figyelmének központjában vannak a feltörekvők, így a lengyel piac is, jelentős versenyre kell számítani a különböző nemzetek között. A lengyel cégeknek elsősorban a közvetlen környezetükben zajló orosz és török bevezetésekkel kell versenyezniük, amelyek volumene számottevő lehet, így idén megnehezülhet a piaci figyelemfelkeltés, amely viszont kedvezően hathat bevezetéskor az árazásra. A lengyel piaci különös figyelmet érdemel a külföldi, elsősorban a szomszédos országok befektetőinek – hívják fel a figyelmet az Equilor szakemberei.

A lengyel piac belső motorja: a lengyel gazdaság irigylésre méltó teljesítménnyel állta a sarat a legnehezebb 2008-as évben, de idénre is 2 százalék körüli növekedést jósol az IMF. A lengyel társaságok esetében is érvényesülni fog az a nemzetközi trend, hogy a vevők diktálnak az árazás során, ami jelentősebb drágulást vetít előre hosszabbtávon. Érdemes lesz az első körben beszállni a tőzsdére vezetett társaságokba, amelyeket az állam több hullámban értékesít. Jelentős kereslet várható a lengyel és befektetési alapok részéről, akik mintegy 90 milliárd dollárnyi eszközt kezelnek, így a piaci likviditással aligha lesz baj. A részvénypiaci menetet legfeljebb a várható kamatemelési ciklus foghatja némileg vissza, amelyet az év második felére várnak az Equilor elemzői.

napi tipp Varsó IPO tőzsde Lengyelország piaci likviditás
Kapcsolódó cikkek