Pénz- és tőkepiac

Napi Tipp-update - meglepte a piacot Kína: szigorítja a banki tartalékolást

Monetáris szigorítás kezdődött: hozamemelkedéssel, kötvény-visszavásárlással és a banki tartalékolás szigorításával próbálja megakadályozni a gazdaság túlfűtöttségét a PBC.

 Hirtelen jött bejelentésével meglepte a piacot a People’s Bank of China: 0,5 százalékkal megemeli a bankok kötelező betéttartalékolási rátáját, amely január 18-tól lép életbe az ázsiai országban és a vidéki takarékszövetkezeteket leszámítva az ország összes hitelintézetére kötelező jelleggel bír – olvasható a bank honlapján.

 Jelenleg 15,5 százalék a kötelező betéttartalékolási szint nagybankok esetében, míg a kisebb hitelintézeteknek 13,5 százalékot kell fedezetként félretenniük. Utoljára 2008 decemberében nyúlt a tartalékolási szabályozáshoz a People’s Bank of China (PBC), akkor – a válság hatásának tompítását célozva – csökkentették a hitelekhez képest a betétek arányát, hogy ezzel segítség a banki kölcsönnyújtást, és a gazdasági növekedést.

Kína viszont kilábalni látszik a válságból – amely egyébként sem érintette tankönyvi definíció szerint. Sőt, túlfűtöttség jelét mutatja a gazdaság, a vezetők az inflációs nyomástól és pénzpiaci buborékok felfújásától tartanak.

Az idei első héten 600 milliárd jüannyi friss hitelt helyeztek ki a szolgáltatók a gazdaságba, ami rekord, hiszen tavaly egész novemberben nem érte el a 300 milliárd jüant az új hitelállomány. Pedig 2009-ben így is duplájára nőtt a kihelyezett pénz mennyisége a megelőző évhez képest: 10 ezer milliárd jüannyi kölcsönt nyújtottak bankok, ami könnyen a hitelportfóliójuk romlásához vezethet, és az amerikai ingatlanpiaci hitel-boomhoz hasonló következményekkel járhat – figyelmeztetnek szakértők.

Kínai vezetők jelezték is, hogy semmi esetre sem szeretnék, ha idén is csúcsra pörögne a hitelexpanzió, amely ellen meg fogják tenni a szükséges lépéseket. Szakértők arra számítottak, hogy az év közepén kezdik szigorítani a tartalékolási szabályokat, amelyet a második félévben az irányadó kamatszint megemelése követhet.

A mostani gyors bejelentésre a legtöbb elemzőház előre hozta a monetáris szigorítás céldátumára tett prognózisát. Shi Lei, a Bank of China pekingi elemzője szerint a szigorítás csak az első lépés volt a sorozatban, azt újabb bejelentések követhetik, ugyanis a 0,5 százalékos tartalékolási-ráta emeléssel legfeljebb 200 milliárd jüannyi kihelyezést tarthatnak vissza, míg a People’s Bank of China korábban azt jelezte, hogy 600-800 milliárdot tartani vissza. 

A meglepetésszerű bejelentést Ken Peng, a Citigroup pekingi közgazdásza azzal kommentálta: „jellemző, hogy a PBC „finomhangolásról” beszélt, majd rögtön meghúzta a nadrágszíjat.” Mint azt az elemző mondta: „mindig ezt teszik, amikor konszenzusra jutnak: vagy nincs lépés, vagy csinnadratta lesz.”

Más lépéssel is a hitelexpanzió lassítását célozta a PBC kedden: megemelte például az egy éves kötvények hozamát. Az elmúlt egy héten egyébként már másodszorra emelkedett a hozamszint a kínai kötvényaukción, amely egyre élesebben jelzi, hogy a People’s Bank of China az előre jelzettnél hamarabb kezdheti meg a kamatemelési ciklust. Az egy éves futamidejű kincstárjegyek után fizetett hozam – az előzetesen várt 4 bázispont helyett – 8 bázisponttal 1,8434 százalékra emelkedett.

Szakértők szerint a kínai jegybank egyértelműen jelzést ad a hitelintézeteknek: szűkíteni kívánja a monetáris ösztönzőket, hogy megakadályozza az felpörgését és pénzügyi buborékok kialakulását az ázsiai gazdaságban.

Több nemzetközi brókerház is egyidejűleg emeli meg az idei inflációs várakozását, és hozza előre a kínai alapkamat emelésének várt időpontját. A legnagyobb kínai brókerház, a Citic Securities szerint 3,2 százalékra gyorsulhat a pénzromlás üteme 2010-ben Kínában, míg a jegybank a korábban várt harmadik negyedév helyett már a második negyedévben megemelheti a jelenleg rekord alacsony 5,31 százalékos alapkamatot. A Bank of America 3,1 százalékos inflációt vár, és már az idei első félévben kamatemelésre számít.

Azt viszont senki sem tudta előre jelezni, hogy már januárban szigorodik a banki tartalékolás. Az események azután gyorsultak fel, hogy az idénre tervezett kisebb ütemű hitelkiáramláshoz képest már január elején a napi új hitelkihelyezés mértéke elérte a novemberben mért új hitelállományét.

Közben a People’s Bank of China kötvény-visszavásárlással is igyekszik a bankokat elterelni a hitelezéstől: 200 milliárd jüannyi 28 napos lejárató papírt vont ki tegnap a forgalomból

napi tipp tartalékolás hitelexpanzió People's Bank of China
Kapcsolódó cikkek