Pénz- és tőkepiac

Obama észhez térhet, Steve Jobs nem Weöressel alszik

"Égesd el könyveid - a bölcsesség legyél te magad" Abban ugyan kételkedünk, hogy Steve Jobs az ágyában elalvás előtt Weöres Sándor köteteit forgatná, a mondanivaló azonban valahogyan mégis átszelte az Atlanti-óceánt. Az Apple gyorsjelentésében ugyanis első látásra briliáns számok szerepeltek, amelynek nyomán a részvényesek nyugodtan dőlhettek hátra a székükben – írja a Cashline.

A társaság ugyanis a várt 2,07 dolláros egy részvényre jutó eredmény helyett 3,67 dolláros értéket tett közzé, amely még a legmerészebb becsléseket is meghaladta. A negyedévben a várt 3 millióval szemben 3,36 millió darab iMac számítógépet értékesített, míg az iPhone termékek eladása némileg elmaradt a várakozásoktól (8,7 vs. 9 millió darab).

A gyorsjelentést tüzetesebben megvizsgálva azonban egy ügyes számviteli trükkre bukkanhatunk: az Apple a számviteli elveket lefektető bizottság (FASB) elveit követve megváltoztatta az iPhone termékek bevételeinek könyvelését: korábban a cég az előfizetési- és havidíjak kapcsán két évre egyenletesen elosztva vette figyelembe a termékértékesítés bevételeit, a most lezárult negyedévben azonban szakítottak ezzel a hagyománnyal és már az eladás pillanatában elszámolták a teljes bevételi mutatókat.

Ez azt jelenti, hogy a gyorsjelentés pénzügyileg lényegében összehasonlíthatatlan a bázisév adataival. Ennek fényében nem meglepő, hogy a zárás utáni elektronikus kereskedésben egy 6 százalékos sávban (195 és 208 dollár között) ingadozott a jegyzés és többször váltott mínuszból pluszba az árfolyam. Végül egy szerény 1 százalékos többlettel búcsúztatta a napot.

Obama észhez tér? Legfrissebb tervei szerint a következő költségvetésbe (2011-től) egy limitet szeretne beépíteni, amellyel az állami kiadásokat lehetne féken tartani. Az első évben ebből 15-25 milliárd dolláros összeg csapódna le, amely parányi, figyelembe véve a 12 ezer milliárd dollár feletti amerikai addóságot - az üzenet viszont egyértelműen átjött, hogy a deficitcsökkentési szándék újabb erőre kapott. A részletek nem ismertek, vélhetően jövő hét elején válnak publikussá.

Obama mac Bank Apple Steve Jobs iPhone gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek