Pénz- és tőkepiac

2010 legjobb hetét zártuk - napi elemzés

A vezető indexek a második jelentős emelkedő hetet produkálták ebben az évben. Ezen a héten viszont néhány akadály merülhet fel, mely jelentős változást okozhat a pozitív lendületben.

„A gazdaság felépülőben van, de a legtöbb ember ezt nem érzi. Ehhez jönnek még a washingtoni viták, a kínai és görög kérdések, valamint hogy mikor kezdi a Fed a kamatokat emelni. Ezek miatt volatilis piac várható.” – mondja John Canally, az LPL egyik szakembere.

Múlt héten a Fed sokakat meglepett a diszkontkamat emelésével. Ez nem egy alapkamat-emelést, hanem a bankoknak nyújtott sürgős hitelek kamatláb szintjének növelését jelenti. Ez most 0.25%-ról 0.75%-ra emelkedett. Ez a hír eladási hullámot indított a piaci szereplők körében, akik ösztönösen elkezdtek megszabadulni részvényeiktől, és dollárra váltották. A Fed gyorsan kiadott egy megnyugtatónak szánt közleményt, miszerint az emelés nem érinti a Fed általános gazdasági és monetáris politikáját.

„Sokkolt a hír” - mondja Todd Schoenberger, a LandColt Trading vezérigazgatója. Hozzátette, hogy szerinte ez a lépés a Fed alapkamatlábának emelését is előbbre hozhatja. Ezt a kamatot számítják fel a bankok egymásnak, és ez széles körben meghatározza a bankközi kamatszinteket.

A dollár iránt extra kereslet támadt a Fed bejelentésének hatására, és fél százalékpontos erősödéssel több havi csúcsra jutott. A nap végére a zöldhasú megfordult, és a kereskedés végére már fél százalék mínuszban volt a devizakosár ellenében. A dollár napközbeni fordulatában a vártnál alacsonyabb inflációs index játszotta a főszerepet. A CPI (vásárlói árindex) ugyanis januárban 0.2%-ot emelkedett a várt 0.3% helyett.

A részvénypiac a nap végére összeszedte erejét és jelentős pozitív értékbe lendült. Az S&P500 index az EMA50 fölé emelkedett, újra elérve a havi legmagasabb szintjét. A pénteki emelkedés ugyan kicsi volt, mégis jelentős szerepet játszott abban, hogy a piac bebiztosítsa a két hét alatt elért nyereségeit. Így a a héten 3%-ot emelkedett, ami három hónapja a legjelentősebb heti nyereséget jelenti.

A Dow Jones 9 pont (+0.09%) emelkedéssel érkezett 10 402-re, így heti nyeresége 3%.

Az S&P 500 index 2 pontot (+0.22%) erősödve zárt 1109-en, 3.13% nyereséget érve el a héten.

A NASDAQ 2 pontot (+0.1%) emelkedve zárt 2244-nél, 2.76% erősödéssel zárva a hetet.

S&P 500 (SPY)

Az elmúlt két heti emelkedés ellensúlyozta az azt megelőző négy heti hanyatlást. A kínai gazdasági lassulás és a görög miatti aggodalmak kezdenek eloszlani.

Az S&P 500 index a januári magaslatok után február elejére 9.2%-ot esett. A hanyatlás mértéke közel volt a technikai értelemben vett korrekció fogalmához, így hogy új vevőket csábított a piacra.

Most, hogy az index így nem sokkal az év eleji szintje alatt kereskedik. A befektetők a munkaerő-piaci, az amerikai büdzsé hiány, az és a Fed kamatpolitikája miatti aggodalmak miatt óvatosabbá válhatnak a részvények további vásárlását tekintve.

Elképzelhető, hogy a piac egyértelmű tartományban kereskedik 2010 első  felében. Az inflációs félelmek jól megalapozottak, és megnehezítik a piac emelkedését (mivel az alacsonyabb infláció a részvényeket is kevésbé inflálja). Ez idő alatt pedig a Fed mindent meg fog tenni, hogy a gazdaságot visszatartsa a recesszióba süllyedéstől.

Mindez együtt egy szűk kereskedési tartományba zárhatja a piacot.
Első  ellenállás: 111.74

Első  támasz: 105.08 (az EMA200)

Az index 2.42 pont, +0.22% emelkedéssel 1109.17 ponton zárt.

Részletes elemzések a következő oldalon

NASDAQ (QQQQ)

A NASDAQ folytatja a múlt heti erős eladások korrekcióját. Pénteken Az EMA20 és az EMA50 fölött kereskedett, így egy új emelkedő trendet alapozott meg.

Mindemellett hangsúlyozzuk, hogy az elmúlt két heti emelkedést alacsony forgalom kísérte.

Első  ellenállás: 45

Első  támasz: 40.60 (egy komolyabb korrekció célára)
Második támasz: 42.60

Az index 2.16 pont, +0.1% emelkedéssel zárt 2243.87 ponton.

Félvezetők ($SOX)

A félvezetők  ágazata, 2009-ben a legerősebb ágazat volt a 70%-nál is magasabb hozamával, viszont 2010-ben jelentős korrekción megy keresztül. Miután az év eleje óta élesen esett, két hete pénteken 310.44 pontnál elérte az EMA200-at, ami erős támaszként szolgált, így a szektor újra növekedésnek indult.

Ahogyan vártuk, meg is történt a múlt heti erős emelkedés. Pénteken a szektor Spinning Top gyertyaalakzatot rajzolt, így eladási hullámra számíthatunk, amennyiben az index 337.48 alá süllyedne.

Múlt héten erős felfelé ugrást vártunk, és meg is kaptuk.
A szektor 1.02 pont, +0.30% emelkedéssel 343.54 ponton zárt. 
 
Bankok ($BKX)

A bankok, amik 2009 kegyvesztettjei voltak, a 2010-es évet pozitívan kezdték.

A szektort nagy figyelem kíséri Obama elnök javaslatai miatt, amelyekkel jelentős változást akar elérni a banki gyakorlatban.

Két hete a szektor egy hullócsillag gyertyaalakzatot (shooting star) rajzolt az éves magaslatán 48.84-nél. A szektor azóta nem tudott ezekre a szintekre emelkedni.

Két hete pénteken a szektor elérte az EMA200-as jelentős szintet. Innen az index a piaccal együtt száguldott felfelé. A szektornak meg kell maradnia az EMA200 43.92-es szintje fölött, hogy az év elején indult emelkedő trendjét tartani tudja.

Első  támasz: 41.40 (a novemberi mélypont)

Az index 0.59 pont, +1.28% emelkedéssel zárt 46.66 ponton. 
 
Biotech ($BTK)

Ahogyan ezt előző jelentéseinkben előre jeleztük, a szektor nagy erőkkel törte át az 1000 pontot, így tegnap újabb éves csúcsra került.

A biotechnológia ágazat a legerősebb szektor az év eleje óta, és egyben az egyetlen szektor is, amely új éves csúcsokat tud felállítani.
Csütörtökön  és pénteken a szektor szűk sávban kereskedett Doji gyertyát rajzolt. Az 1020.43 pont alá hanyatlás meghozhatja a szükséges korrekciót.
Első  támasz: 920

Az index 0.63 pont, -0.06% eséssel zárt 1025.20 ponton.

S&P500 Todd Schoenberger diszkontkamat cpi Fed tradenet Nasdaq John Canally
Kapcsolódó cikkek