Pénz- és tőkepiac

A Fed 2008 decembere óta először emelte meg a diszkontkamatot

Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED helyi idő szerint csütörtökön - 2008 december óta először - 25 bázisponttal 0,5 százalékról 0,75 százalékra emelte a kereskedelmi bankok számára nyújtott kölcsönök diszkontkamatát, a bejelentést követően a dollár erősödött.

A pénteken életbe lépő kamatemelés nem jelenti a monetáris szigorítás kezdetét - közölte Elisabeth Duke, a FED igazgatótanácsának tagja. A kamatemelés és egyes rendkívüli hitelprogramok lezárása a FED hitelpolitikájának további normalizálást jelenti, nem többet - tette hozzá.

"Ez nem jelenti a monetáris politika kilátásának változását, és várhatóan nem szigorodnak a háztartások és a válallatok hitelfeltételei" - tette hozzá Duke a virginai Norfolkban a FED kamatemelést bejelentő közleményét kommentálva.

A bank szerint az alacsony kamatozású hitelekre továbbra is szükség van a kilábalás támogatára. A FED ígéretet tett, hogy a kamatokat "meghosszabbított időtartamra" továbbra is alacsony szinten tartja.

A FED hetekkel korábban jelezte, hogy a diszkontkamat emelése várható. A közleményt csütörtökön a tőzsdezárás után tették közzé. A bejelentést követő órákban a dollár erősödni kezdett.

A FED az intézkedést úgy jellemezte, mint a pénzügyi válság miatt a bankoknak nyújtott segélyprogramjától való visszavonulást a normális feltételekhez, a piacok szerint azonban fordulat történt és a külföldi kölcsönök drágulásat jelezték előre.

 

diszkontkamat Fed monetáris politika
Kapcsolódó cikkek