Pénz- és tőkepiac

Lázadás a nagybankok ellen

Pénzkivétellel próbál meg fellázadni a nagybankok „uralma” ellen egy új mozgalom, amelyet a pénzügyi válság által kiváltott népharag hívott életre az Egyesült Államokban. Egyelőre azonban nem ismert, hogy a mozgalom hatására összesen hányan vitték át vagy tervezik átvinni pénzüket a kisebb lokális hitelintézetekhez, és bizonytalan a kezdeményezés várható tényleges hatása.

Annyi bizonyos, hogy a „Move Your Money” (vidd el a pénzed) mozgalom keretében már több ezren hagyták faképnél az olyan óriásokat, mint a Citi vagy a Bank of America, hogy betétjeiket helyi önkormányzati vagy szövetkezeti bankokra bízzák, amelyek nem voltak rászorulva az állami mentőcsomagokra. A lépést ugyanakkor nemcsak a Wall Streettel, de közvetetten Barack Obama kormányzásával szembeni kritikának is szánják a polgárok – mutat rá a Spiegel Online.

A mozgalom célja ugyanakkor nem csupán annyi, hogy emlékeztetőül szolgáljon a mértéket nem ismerő nagybankok számára. A kezdeményezők reményei szerint tömeges pénzkivétel esetén valódi hatalmi átrendeződés mehet végbe a bankszektorban. A pénzügyi rendszer stabilitásának növelését hozza magával, ha elegen lesznek azok, akik kis bankokba rakják át a pénzüket – írta a Chicago Tribune-ben Williams Smigiel, az öt illinoisi fiókból álló Liberty Bank for Savings igazgatótanácsának elnöke.

A kezdeményezés Arianna Huffington baloldali bloggertől származik, aki a Roosvelt Institute-tal és az amerikai bankok stabilitását vizsgáló Institutional Risk Analytics kutatóintézettel együttműködve kezdett a mozgalom népszerűsítésébe.

Szinte ingyen reklámot szolgáltatnak ugyanakkor a Move Your Money-nak a csillagászati bónuszokról és egyéb Wall Street-i visszaélésekről szóló híradások, illetve pletykák. Például az olyan híresztelések, hogy a davosi Világgazdasági Fórumon három főbankár titkos találkozón tárgyalt arról, milyen új módszerekkel lehetne ismét befolyásuk alá vonni a washingtoni kormányzatot. De ide tartoznak azok az értesülések is, amelyek szerint a legnagyobb amerikai bankok bevételük 90 százalékát fizetésekre és jutalmakra költötték, illetve hogy a Wachovia, az USA negyedik legnagyobb bankja 3 százalékos jutalékot számolt fel haiti földrengés áldozatainak összegyűjtött segélyek kezelése után.

Az akció valódi hatása azonban továbbra is nehezen mérhető, mivel csak közvetett adatok állnak rendelkezésre arról, ki dönt számlája áthelyezése mellett. Azt lehet tudni például, hogy 340 ezren használták a kampány beindítása utáni első hét nap alatt azt a böngészőprogramot, amely direkt a kis bankok megtalálását szolgálja. Ezen felül 440 ezren néztek meg egy a mozgalmat népszerűsítő kisfilmet a Youtube-on.

A helyi kis bankok jelentőségét egyébként maga Obama elnök is felismerte, aki első országértékelő beszédében 30 milliárd dollárt ígért az ilyen hitelintézetek támogatására a megmentett Wall Street-i óriások által visszafizetett segélyekből.

Ráadásul az elnök mellett a kongresszusi képviselők is kezdik felfedezni a mozgalomban rejlő politikai potenciált. Így például Jan Schakowsky demokrata képviselő demonstratív módon elhozta összes pénzét a Bank of Americatól, és betette egy Chicagoban működő helyi hitelintézetbe, a Devon Bankba.

A látványos lépések ellenére ugyanakkor a szakemberek koránt sincsenek mind meggyőződve arról, hogy a Move Your Money képes komolyabb hatás kifejtésére. Felix Salmon, a Reuters szakírója szerint a lakossági számlák megszüntetése valóban fájdalmas lehet a nagybankoknak, mivel ezek után lehet beszedni a legtöbb kezelési díjat.

Martha White, a Slate internetes újság pénzügyi szakértője ezzel szemben rámutat, hogy az egyéni számlák a nagybankok mérlegének csupán töredékét teszik ki. Így például a Bank of Americanál elhelyezett 1500 milliárd dollárból csupán 83 milliót tesznek ki a lakossági számlák.

pénzkivétel nagybank Move Your Money Devon Bank Citi
Kapcsolódó cikkek