Pénz- és tőkepiac

Milliárdos veszteséget okoz a bónuszok megvonása az RBS szerint

A Royal Bank of Scotland (RBS) bejelentette, hogy 2009-ben összesen 3,6 milliárd font összegű veszteséget halmozott fel, miután sok milliárd font összegű rossz hitellel kellett megküzdenie.

A BBC szerint a hatalmas veszteség ellenére az RBS várhatóan 1,3 milliárd font összegben fizet ki bónuszokat munkatársai részére. Ám Stephen Hester, a bank elnök-vezérigazgatója jelezte, hogy nem veszi fel a saját prémiumát. Az említett összeget, a forgalom 27 százalékát a befeketési bankárok kapják meg, a többi dolgozó pedig 400 millió fontos jutalmon osztozik. A prémiumok minden esetben teljesítmény alapúak és részvényekben fizetik ki őket a következő három évben.

A vezérigazgató a bejelentéssel kapcsolatban leszögezte, hogy a cég komoly veszteségeket szenvedett el a bónuszok visszavétele miatt. Hester megfogalmazása szerint több ezer alkalmazott hagyta el az RBS-t, akik pedig akár milliárdos profitot is termelhettek volna a banknak. Az RBS 84 százaléka a brit adófizetők tulajdonában van, miután a kormány 2008 végén megmentette a pénzintézetet az összeomlástól.

Az RBS vesztesége egyébként messze az elemzői várakozások alatt maradt, hiszen a prognosztizált 5 milliárd font helyett csak 3,6 milliárd fontot tett ki.

vezérigazgató Royal Bank of Scotland bónusz RBS prémium
Kapcsolódó cikkek