Pénz- és tőkepiac

Sorsdöntő nap előtt a befektetési bankok

Az amerikai befektetési bankok számára holnap kezdhet pontosabban körvonalazódni, hogy mi vár rájuk Washington szabályozási terveinek következményeként.

Holnap hallgatja meg ugyanis a kongresszus Paul Volckert, a Fed 1979 és 1987 közötti elnökét, akinek elképzeléseit Barack Obama államfő követendőnek nevezte múlt heti évértékelő beszédében.

A legfontosabb kérdés: elképzelhető lesz-a az, hogy "Volcker-szabály" következményeként feldarabolják az olyan óriásokat, mint Citigroup, vagy elveszíti banki státuszát például a Goldman Sachs.

Volcker ugyanis azt javasolja, hogy válasszák ketté a hagyományos kereskedelmi banki tevékenységeket a spekulatív jellegű, tőkepiaci kereskedéstől. Ez Obama szerint azzal járna, hogy a bankok nem működtethetnének fedezeti alapokat, zárt befektetése társaságokat, és nem folytathatnának "az ügyfeleik igényeihez nem kapcsolodó" pénzpiaci kereskedést.

Jelenleg azonban még egyáltalán nem eldöntött, hogy mennyire radikális formában valósulna meg Volcker elképzelése. Timothy Geithner pénzügyminszter például a múlt héten úgy értelmezte a javaslatot, hogy az pusztán a bankok túlzott kockázatvállalásának a megakadályozására irányulna.

volcker-szabály befeketési lehetőségek
Kapcsolódó cikkek