Pénz- és tőkepiac

Egy éve nem ralizott így a Dow Jones

A részvénypiac a tegnapi folytatta emelkedését, a Dow Jones, az S&P500 és a NASDAQ index mind új 2010-es csúcson zártak. A száguldás azután következett be, hogy a japán központi bank döntött a kamatok alacsonyan tartásáról, és a szenátus elfogadott egy jelentős munkaerő-piaci szabályozást.

Szerző: Tradenet Global

Szent Patrick napja kedvező volt a Dow Jones index számára, mely hetedik napja emelkedik sorozatban. Az index a Fed megerősített ígéretének hatását élvezte, mely szerint a kamatok hosszabb ideig lesznek alacsony szinten tartva. Emellett jótékonyan hatott a csökkenő beszerzési árindex adata is. A Dow 50 pontnyi emelkedést ért el, melyet az alumínium-óriás Alcoa (AA $14.46) vezetett, aki megoldotta az olaszországi vitát. A befektetők 5%-kal ítélték értékesebbnek a részvényt. A  DuPont (DD $36.49 +1.53%) és a Bank of America (BAC $17.27 +1.41%) az Alcoa-val együtt a DOW vezető részvényei közé tartoztak.

A jelenlegi hétnapos rallyhoz hasonlót több mint egy éve nem tapasztalhattunk a Dow-tól, melynek során 4%-ot emelkedett. 2008 májusa óta a Wall Street összes vezető indexe a legmagasabb pontjára került. A piac volatilitását mérő VIX index 17 pont alá esett, ami 2008 májusa óta a legalacsonyabb érték. A VIX lecsitulása új spekulációk hullámát indította el, melyek szerint ez az utóbbi hetek tartományából való erős kitörést jelez a piac számára. „Talán egy kicsit valóban kitörünk, hiszen fogunk látni néhány erős számot az első negyedévről.” – mondta Jeffrey Phillips, a Rehmann Financial befektetési igazgatója.

A nap legerősebb szektora a pénzügyi szektor volt. A Hartford Financial (HIG $28.58) +4.84%-ot drágult, amint a cég bejelentette, hogy vissza kívánja téríteni a kormányzati segélycsomag összegét. A CIT (CIT $37.87) több mint 4%-ot emelkedett. Az ágazaton belül a regionális bankok erős alapját képezték a növekedésnek 2.4%-os emelkedésükkel, így már 29.8%-os hozamot produkáltak az év eleje óta. A pénzügyi szektor egésze 1.1%-kal zárt feljebb.
 
A Dow Jones 47 pont emelkedéssel (+0.45%) zárt 10 734 ponton. Az S&P 500 index 7 pontot erősödött (+0.58%), így 1166 ponton zárt. A NASDAQ 11 pont drágulással (+0.46%)  2389 ponton zárt. A NYSE forgalma elérte az 1021 millió részvényt. 2169 papír emelkedett, 891 pedig esett; 663 ért egyéves csúcsra, 56 pedig egyéves mélypontra.

Tegnapi szenátusi beszédében Ben Bernanke, a Fed elnöke kijelentette, hogy szeretné megszerezni az irányítást a Fed azon folyamatai fölött, melyek az átfogó bankreform részeként a kis bankokat is érintik. Bernanke hangsúlyozta, hogy az ő pozíciójából fakadó tudása elengedhetetlen a pénzügypolitika alakításában.

Egy új Reuters-felmérés szerint a bankok 58%-a számít arra, hogy a Fed még idén kamatot emel.

A PPI gyártói árindex 0.6%-ot esett februárban, az energiaárak esése ellenére. Ez tavaly július óta a legélesebb esés. Ez a fontos gyártói árindex (mely nem foglalja magába az olyan volatilis költségeket, mint az üzemanyag vagy az élelmiszer) 0.1%-ot emelkedett.
A CPI (fogyasztói árindex) számait a mai napon publikálják, és 0.1%-os emelkedést valószínűsít a piac.

S&P 500 (SPY)


A széles piacot leképező index harmadik napja emelkedik, és egyéves csúcson végzett. A kereskedés utolsó két órájában az index a napon belül szerzett nyereségeinek jelentős részét visszaadta. Az utóbbi napok lendülete miatt az index felfelé gap-pel tudott nyitni, és tovább emelni nyereségeit a napi folyamán. A piacon uralkodó pozitív hangulat az emelkedő és hanyatló részvények arányát 2:1-nél is jobbra emelte - írja a Tradenet.

Első támasz: 109

Az index 6.75 pont, +0.58% mozgással 1166.21 ponton zárt.

NASDAQ (QQQQ)

A NASDAQ folytatta az elmúlt napok lendületét, és a tőzsdenyitáskor jó formában mutatkozott, így folytassa menetélését új csúcsok felé. Ahogy az ETF $48-hoz közelített, megjelentek az eladók, akik agresszív profit realizálásba kezdtek, így az index nyereségeinek legnagyobb része odalett. A nap végén az index egy hullócsillag alakzattal (Shooting Star) búcsúzott.

A Microsoft (MSFT $29.63) +0.89%-ot erősödött. A cég egy bírósági per során elvesztette egy 106 millió dolláros szabadalom, egy internetes kommunikációs protokoll jogát. A cég fellebbezik a döntés ellen.

Első támasz: 42.12 (az éves mélypont)

Második támasz: 46.44 (március 4-én kinyitott gap)

Az index 11.08 pont, +0.46% mozgással 2389.09 ponton zárt.

Félvezetők ($SOX)

Szerdán az index végül elérte a 360 pontos középtávú ellenállási szintet, amiről mostanában többször írtunk. Amennyiben ezt a szintet ki tudná törni, úgy folytathatná útját a 371 pontos egyéves csúcsra.
A pozitív lendület megtartása érdekében az indexnek 343-nál támaszt kell találnia az EMA20 és EMA50 jelenlegi szintjén.

Elsődleges ellenállás: 371 pont (az éves csúcs)

A szektor 4.19 pont, +1.16% változással 364.06 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

Miután a múlt héten új éves csúcsot állított fel, a bank-index tegnap az egyik legjobb szektor volt.

A pénzügyi szektor több mint 22%-ot drágult az év eleje óta, de a szakértők szerint még van benne erő a további növekedéshez. A cégek ugyanis szuper környezetben dolgoznak, ahol nagyok a profitok és olcsó pénzhez jutni. Erejük a kölcsönök iránti keresletből fog származni, amikor a foglalkoztatottság növekedni kezd, és az üzleti készleteket pótolják.

Első támasz: 41.40 (a novemberi mélypont)
Második támasz: 43.30

Az index 0.86 pont, +1.67% változással zárt 52.27 ponton.

Biotech ($BTK)

A biotechnológia ágazat a 2010 győztese, a legerősebb szektor az év eleje óta 30%-os hozamával. Pár nap pihenésekkel tarkított elképesztő száguldása után a szektor csütörtökön és pénteken Akasztott Ember (Hanging Man) gyertyákat rajzolt, majd két napja a profitrealizálás első konkrét jeleit mutatja, mely teljesen ésszerű és várható lépés az elmúlt hetek őrületes száguldása után.

Első támasz: 1000

A szektor 4.47 pont, -0.37% változással zárt 1218 ponton.

btk Dow Jones spy BKX tradenet Nasdaq SOX
Kapcsolódó cikkek