Pénz- és tőkepiac

Forinthitelre váltana? - Gondolja meg még egyszer!

A Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesülete javasolja a svájci frank alapú hitellel rendelkezőknek, hogy ne várják meg, míg újra az egekbe szökik hiteltartozásuk és törlesztésük, vizsgáltassák meg lehetőségeiket meglévő hitelük forint, vagy euró alapúra váltására

Folyamatosan figyelni kell a svájci frank és a forint, illetve az euró és a forint árfolyamának alakulását, hogy időben kiderüljön, mikor érdemes a frankhitelt másra cserélni. Az elemzői várakozások szerint a svájci frank hitellel rendelkezők helyzete a közeljövőben nem változik pozitívan, az árfolyam továbbra is kedvezőtlen marad – mondta Kézdi Zsolt, a Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesületének elnöke.

Kézdi Zsolt leszögezte: a hitellel rendelkező ügyfelek felé általában olyan információk érkeznek, amelyek célja a befolyásolás, ezért van szükség a pénzügyi tanácsadók munkájára. Az elnök szerint az egyik ilyen, gyakran hangoztatott, megalapozatlan állítás az, hogy a forinthitel árfolyamkockázat-mentes.

Holott senki nem tudhatja, hogy ha Magyarországon például négy év múlva bevezetik az eurót, milyen konverziós árfolyamot alkalmaznak majd. Vagyis előfordulhat, hogy a hosszabb lejáratú forinthitellel rendelkezők is jelentős veszteséget könyvelhetnek el pár év múlva. Ráadásul – Kézdi megfogalmazása szerint – a forinthitelek kamata magas, vagyis "baromi sokat" fizetnek azok, akik az euróhitel helyett a forint alapút választják.

A kételkedő ügyfelek egyébként ingyen felmérhetik a helyzetet, hiszen az Egyesület vállalja, hogy segítséget nyújt a jelenlegi kondícióinak felmérésében és a váltási lehetőségek felvázolásában. Kézdi úgy látja, ma Magyarországon a pénzügyi tanácsadói szakma ellehetetlenítése felé mozog a szektor, holott nyilvánvaló, hogy azért dolgozhat 30 ezer nyilvántartott tanácsadó az országban, mert munkájukra szükség van.

"Nem vagyunk táncdalénekesek" – fogalmazott Kézdi, aláhúzva, hogy a tanácsadók – ellentétben a céges érdekeknek megfelelően dolgozó alkalmazottaktól – nem azt mondják, amit az ügyfelek hallani akarnak. Felvázolják a lehetőségeket, a döntés pedig teljes mértékben a hitelfelvevő kezében van.

Friss devizaárfolyamok itt

Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesülete frankhitel hitel euró
Kapcsolódó cikkek