Pénz- és tőkepiac

Nyugdíj, előtakarékosság - Jönnek az "önjáró" befektetések

A megtakarítók zöme nem akarja aktívan menedzselni a hosszú távú megtakarításait, valamilyen megbízható és rendszeres közreműködést nem igénylő megoldást keres.

A magán nyugdíjpénztári választható portfóliók bevezetése éppen erre az igényre próbált egyszerű választ adni, ám a 2008. évi válság miatt ennek időzítése nem volt szerencsés. A tanácstalan befektetőknek kínál szintén egy könnyen érthető, de szakmailag sokkal megalapozottabb megoldást az életciklus alap, amelynek számos változatát a „Vedd meg és ne foglalkozz vele többet!” ajánlással kínálják ma már az Egyesült Államokban, és hamarosan megjelenhetnek Magyarországon is.
 
Az elkövetkező időszak egyik meghatározó befektetési alap terméke a nemzetközi piacon a céldátumra optimalizált életciklus alap lehet (angolul: Target-date Fund). A konstrukció választ ad arra a lakossági igényre, hogy a nyugdíjcélú megtakarítását a befektetési időszak elején még magasabb hozamot biztosító befektetésekben, a végére viszont egyre biztonságosabb eszközökben kezeljék. A termékek hazai térnyerése előtt még számos kérdés és kihívás áll.
 
„A nemrégen bevezetett és a válság kapcsán egyből módosított nyugdíjpénztári választható portfoliós rendszer egyszerű megoldást kínált arra a szakmai berkekben jól ismert szükségszerűségre, hogy az egyéni hosszú távú megtakarítások összetétele az időtávval és a szakmailag ehhez rendelhető befektetési célokkal harmonizáljon.” – hangsúlyozta Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő elnök-vezérigazgatója.
 
 „A magyarországi magán nyugdíjpénztárak esetében a kötelezően választható portfólió rendszer bevezetése éppen az egyéni életpályára szabhatóság igényét próbálta kiszolgálni, egy még egyszerűbb, három portfóliós rendszer bevezetésével.” – fejtette ki Vízkeleti Sándor. Nálunk a jogszabály határozta meg, hogy a nyugdíjpénztári tag megtakarítása a hátralévő befektetési időszakának hossza alapján milyen kockázatú portfólióba kerüljön, ha önmaga nem akar erről aktívan dönteni.

Ebben a konstrukcióban nem a portfólió változik az idő függvényében, hanem a befektető pénze vándorol egy előre meghatározott program szerint a portfóliók között, függően a nyugdíjas korig hátralévő futamidőtől. Végső soron a választható portfóliós rendszer is egy, a megtakarítás hátralévő futamidejére optimalizált életciklus alapot modellez, eléggé elnagyoltan.  

„A befektetések személyre szabása a piaci fejlődés új iránya annak a figyelembe vételével, hogy az egyedi lakossági megtakarítók minél kevesebb döntéshozatalra kényszerüljenek a befektetések kialakításában, vagy a különböző kockázatok kezelésében.” – emelte ki Vízkeleti Sándor. Hozzátette: „Az alap kezelőjének kell a befektetési és piaci kockázatokat kezelnie az ügyfeleik számára a termék életciklusa alatt, és hogy ezt a szolgáltatók mennyire az ígéreteiknek megfelelően végzik, azt pedig a pénzügyi felügyeleteknek kell a megtakarítók érdekében ellenőrizniük.”
 

portfólió kockázat Vízkeleti életciklus alap befektető nyugdíjpénztár
Kapcsolódó cikkek