Pénz- és tőkepiac

Tényleg ilyen jó üzlet a bóvlikötvény?

A válság óta nem látott ütemben bővül a bóvlikötvények piaca. A más néven spekulatívnak is nevezett kategóriába azokat a vállalati kötvényeket sorolják, amelyek minősítése a Standard & Poor’snál BBB–, a Moody’snál pedig Baa3 alatt van.

Márciusban a Bloomberg adatai szerint eddig összesen 24,2 milliárd dollárnyi ilyen besorolású vállalati kötvényt bocsátottak ki világszerte a cégek, erre 2007 júniusa óta nem volt példa. A bővülés igen markáns a múlt hónaphoz képest, februárban ugyanis 16,2 milliárd dollárt tett ki a volumen. A márciusi hitelpapírok mögött olyan cégek állnak, mint a második legnagyobb francia autógyár, a Renault vagy a U.S. Steel.

 A befektetők egyre szívesebben vásárolják ezeket a papírokat, ahogy a gazdaság állapota javul. „A néhány hónappal ezelőttinél lényegesen derűlátóbb a piac, és hajlandó többet kockáztatni a nagyobb hozam reményében” – mondja Paul Owens, a Liontrust Investment Services kötvényelemzője, aki szerint a gyorsjelentési szezonban publikált jó vállalati eredmények is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre kelendőbbek a hitelpapírok.

Az MSCI World indexben szereplő cégek a Bloomberg felmérése szerint 9 százalékkal teljesítették túl az elemzői várakozásokat. Nemcsak a magas hozamú, bóvlikötvények keresettek, de az ilyen értékpapírokba fektető alapok is vonzzák a befektetőket, március első két hetében csaknem 2 milliárd dollár került beléjük.

A spekulatív kategóriájú kötvényeken elérhető felár eközben egyre kisebb. Az államkötvények és a spekulatív kategóriájú vállalati hitelpapírok közötti hozamkülönbség 598 bázispontra sülylyedt, a befektetési kategóriájú vállalati kötvények hozamfelára pedig 168 bázispontra csökkent az elmúlt héten. Mindkét adat egyébként mélypontnak felel meg az idén

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

részvény értékpapír Liontrust hozam bóvlikötvény felár hitelpapír Bloomberg MSCI U.S. Steel Renault kötvény
Kapcsolódó cikkek