Pénz- és tőkepiac

Már nem sláger az arany

Míg korábban a gazdasági visszaesések idején a befektetők a megbízható arany felé fordultak, most inkább a válság hullámainak csitulása után várja a piac a klasszikus, értékálló árucikk népszerűsödését. Több előrejelzés az árupiacokon jelentős áremelkedést sem tart kizártnak.

Csupán tendenciájában igaz, hogy a 2008 őszétől kiteljesedő nemzetközi gazdasági-pénzügyi válság nyomán a korábbi gazdasági krízishelyzetekhez hasonlóan megnövekedett a piacokon az arany iránti kereslet. A megbízható befektetésnek számító nemesfém szerepe ugyanis egészen más volt nyolcvan évvel ezelőtt – magyarázza Szántó András, az Equilor Befektetési Zrt. derivatív üzletági igazgatója. A befektetési piac manapság már sokkal nagyobb annál, mint amit az aranypiac fel tudna szívni. Ennek ellenére a sárga nemesfém ára, már csak a hagyományok miatt is, 2007 közepétől némileg emelkedni kezdett.
A nehéz gazdasági helyzetbe kerülő országok a válság során inkább a kötvénykibocsátást választották, ám a fekete felhők még nem tűntek el a világgazdaság egéről – hangsúlyozza Szántó András –, jóllehet, egyre kisebb a valószínűsége annak, hogy a közelmúltban oly gyakran emlegetett W formában alakulna a válság menete. Piaci elemzők szerint a fellendülés időleges megtorpanása várható, és onnantól kezdve hullámzó teljesítményt produkálhat a világgazdaság.
Az arany és a biztos filozófiája a K&H Bank elemzési igazgatója szerint is a múlté. Barcza György úgy véli, a klaszszikus nemesfémeket ma már inkább luxuscikként használják, mintsem tartós invesztícióként. E megállapítás alól talán csak a németek jelenthetnek kivételt. Az elemzési vezető megállapítása szerint általában a gyenge dollárkurzus időszakában fordulnak a befektetők az árupiaci termékek, főként az arany és más nemesfémek felé. Így volt ez az 1980-as évek elején, az amerikai inflációs periódus idején és a 2007–2008-as időszakban is.
A válság csillapodásával a piaci előrejelzések azonban az arany drágulásával számolnak, igaz, az elemzők óvatosságra intik a befektetőket, leginkább a nemesfém ingadozó árfolyama miatt. Szakértők szerint az arany unciánkénti ára az esztendő végéig akár 1500 dollárig is felkúszhat, főleg, ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tartósan alacsonyan tartja az alapkamatot, miközben beindul a növekedés a világgazdaságban.
A WGC (World Globe Council) szerint az idén az ékszerkészítői keresletnek és a befektetői érdeklődés várható megmaradásának köszönhetően is emelkedhet a nemesfém iránti igény, ezt csak fokozhatja több jegybank aranyvásárlást preferáló stratégiája. E téren különösen számít a piac az ázsiai és arab bankok aranytartalékaik növelése céljából támasztott keresletére, továbbá a kínai kisbefektetők érdeklődésére. S mivel az arany felhasználása több területen – gazdaság, ipar, egészségügy – relatíve állandó, a kereslet nem szűkül a nemesfém iránt.
A válság kellős közepén már a Merrill Lynch is azt jelezte, hogy a jövőben jelentősen emelkedhet az arany ára, elsősorban a bankmentési akciók miatt, s az amerikai befektetési bank ugyancsak 1500 dollárra tette az unciánként várható árfolyamcsúcsot. Pillanatnyilag az aktuális hangulat határozza meg a piacok teljesítményét, a fundamentális tényezők szinte nem vagy alig játszanak szerepet az árfolyamok alakításában. A válság csillapodásával azonban nem váltak kiszámíthatóvá a folyamatok, és a bizonytalanság sem csökkent.

Növekvő olajárak
Nem sokkal a nemzetközi válság kirobbanása után erőteljesen, mintegy 40 dolláros hordónkénti szintre zuhant a nyersolaj ára, s csak a tavalyi esztendő utolsó időszakában kezdett emelkedni. A prognózisok gyorsuló áremelkedésről szólnak, miközben pótolni kell a válság miatt elmaradt beruházásokat is, és az erőművek nyersolajigénye is jelentős – jelzi Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója. A jelenlegi éves átlagos 84-85 dolláros hordónkénti olajárat az ősz folyamán esetenként túlszárnyalhatja a piac, elérve akár a 100 dolláros szintet is.

Horváth Éva Már nem sláger az arany -->

arany arany ára GKI Energiakutató és Tanácsadó
Kapcsolódó cikkek