Pénz- és tőkepiac

Milyen befektetési alapot érdemes választani? - Top hozamok

Az elmúlt fél évben tapasztalt kedvező tendenciákhoz képest még kiugróbb eredményt tudtak produkálni az alapok márciusban. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb jelentése szerint egy hónap alatt több mint 100 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba.

Ez a tőkebeáramlás nagyrészt ismét a lakossági befektetőknek volt köszönhető, igaz, a korábban kevésbé tevékeny intézményi befektetők is aktivizálták magukat, így közel 15 milliárd forint érkezett az intézményi alapokba is. „A folytatódó kamatcsökkentések, a márciusban meglóduló tőkepiacok, valamint az alapok közelmúltbeli magas hozamai is hozzájárultak ahhoz, hogy a múlt hónapban tovább folytatódott a nagyarányú tőkebeáramlás az alapokba.” – magyarázza a nagymértékű növekedés okait Temmel András, a BAMOSZ főtitkára.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok márciusban összesen közel 102 milliárd forintot vonzottak , emellett vagyonukat a piaci teljesítmények is 82 milliárd forinttal növelték. Csaknem minden alaptípusba érkezett friss pénz, de kiemelten a lakossági befektetők által preferált pénzpiaci, rövid ingatlan és garantált alapok teljesítettek a legjobban. A hónapban egyedül a likviditási, és a származtatott alapokból történt jelentősebb tőkekivonás, míg a kiegyensúlyozott vegyes, és a hosszú kötvény alapok esetében jelentősen csökkent a tőkekivonás februárhoz képest. A márciusi 5,8 százalékos bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagok 420 hazai befektetési alapban rekordszintű, összesen 3 344 milliárd forintot kezeltek.
 
A legnépszerűbbek továbbra is a nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok : az összvagyon többségét (62,5 százalékát) ezek adják, bár az ilyen típusú termékekben kezelt márciusban az átlagnál valamivel lassabban, 5,4 százalékkal bővült. Márciusban összesen 63,5 milliárd forint friss tőke érkezett ezekbe az alapokba, a hozam pedig további 43,3 milliárd forinttal növelte a befektetések értékét. Talán megérkezett a trendforduló a garantált alapok piacára is. A tavaly decemberi növekedés - egy teljes év csökkenése után - már jelezte a változást, és bár januárban még tőkekivonás történt, februárban, és a legutóbbi hónapban már számottevő friss tőke érkezett a nyilvános garantált alapokba.

A februári csüggedt hangulatot márciusban a lelkesedés váltotta fel a részvényalapoknál: egyfelől a tőkepiacok látványosan megugrottak a hónapban, másfelől a februári tőkekivonás után ismét jelentős tőkebeáramlás következett. Az elmúlt hónapban 6,6 milliárd forint érkezett a nyilvános részvényalapokba. Igen jó hónapot zártak márciusban a kötvényalapok is: vagyonuk 9,1 százalékkal nőtt. Ezek a termékek 17,3 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és közel 8 milliárd forint hozamot értek el. A legnépszerűbbek a rövid kötvényalapok voltak, ezek vagyona 14,3 százalékkal gyarapodott.

Az ingatlanalapok vagyona az átlagnál gyorsabban nőtt márciusban is. A hónapban ismét az előző havit is meghaladó, 18,7 milliárd forint friss tőkét vonzottak ezek a termékek, és további 2,1 milliárd forint hozamot is termeltek. A pénzpiaci alapok ennél valamivel szerényebben bővültek márciusban. Összesen 39 milliárd forint friss befektetést vonzottak, és 3,8 milliárd forint hozamot termeltek, ez 3,5 százalékos növekedést jelent a vagyonban, amely a hónap végén 1 283 milliárd forint volt.
 
Márciusban 5 új zártkörű alap indult, a zártkörű értékpapíralapok vagyona 11,6 százalékkal nőtt. A részvénypiaci helyzetnek köszönhetően több mint 30 milliárd forint hozamot termeltek, és az új befektetések hatására további közel 15 milliárd forinttal gyarapodtak márciusban.

Friss adatok a befektetési alapok legjobb hozamairól itt

részvényalap hozam Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége BAMOSZ tőkepiac befektetési alap ingatlanalap
Kapcsolódó cikkek