A Genertel direkt biztosító megbízásából az NRC Piackutató által végzett kutatásból kiderül, hogy az ügyfelek egyre tudatosabbak, és mind többen biztosítják ingatlanjukat, ingóságaikat.
A felmérésből megállapítható, hogy a lakásbiztosítással még nem rendelkezők mintegy 80 százaléka szívesen kötne biztosítási szerződést az interneten. Miközben személyesen csupán a megkérdezettek ötöde, telefonon alig hat százalékuk szerződne, és az internetes alkuszhoz is jóval kevesebben fordulnának, mint ahányan inkább a biztosító saját weboldalát látogatják meg.
Csikós Dániel, a Genertel direkt biztosító vezérigazgatójának a tájékoztatása szerint napjainkban a hazai háztartások mintegy 70 százalékának van lakásbiztosítása, ez több mint 4,2 millió háztartást jelent. A szerződések átlagdíja éves szinten 25 ezer forint. Egy európai uniós statisztika szerint a magyar lakásbiztosítási tarifák jellemzően az alsó szegmenshez tartoznak, de Spanyolországban, Portugáliában és Olaszországban is legalább ennyire olcsó a biztosítás.
A Genertel biztosítónál a 2009. júniusi indulás óta háromezer lakásbiztosítási szerződést kötöttek, jellemzően az interneten. Jóllehet az ügyfelek lakásbiztosítást is – más konstrukcióhoz hasonlóan – elsősorban a tarifa alapján választanak, egyre többeknek fontos a szolgáltatás minősége és a kiegészítő módozatok köre is. A lakásbiztosítások esetében ugyanakkor sok ügyfelet elbizonytalanít, hogy nincs tisztában a szokásos éves indexálás mikéntjével és mértékével. Sokan az éves indexálást közlő levél kézhezvételekor értetlenül állnak a díjemelés előtt, holott ez általános piaci gyakorlat – magyarázza Csikós Dániel.
A lakásbiztosítási piacon bevett szokás az mértéke körüli indexálás, vagyis a biztosítási szolgáltatások reálértékének megőrzése – magyarázza a Genertel összefoglalójában. Ennek nyomán a biztosítócégek minden évben felülvizsgálják a szerződéseket annak függvényében, miként alakultak az elmúlt időszakban a lakás- és a fogyasztói árak.
Az indexálás olyan értékkövetés, amely mind a biztosítás összegét, mind az érte fizetendő díjat egyforma mértékben változtatja, alapjául a KSH által közzétett adott év január–júniusi időszakának fogyasztói árindexe szolgál, amelytől egy-egy társaság szabadon, legfeljebb öt százalékponttal térhet el. Az indexált díjat az ügyfélnek viszont nem kötelessége elfogadni, ám ha így dönt, ingatlanja könnyen alulbiztosítottá válhat, hiszen így a biztosítási összeg alacsonyabb lesz annál az értéknél, amennyiből az ügyfél a károsodott vagyontárgyat újra pótolni tudja. HÉ