Pénz- és tőkepiac

Az S&P felminősítette Ukrajnát

A Standard & Poor's stabil kilátással B-re javította Ukrajna adósságbesorolását.

A hitelminősítő az ország gazdaságpolitikájának javuló koordinációjával és külső likviditási helyzetének erősödésével indokolta lépését. Utóbbi területen az előző hónapban Oroszországgal kötött gázalkunak volt meghatározó szerepe: az idei gázimportra kapott 30 százalékos engedmény az S&P szerint a közel 3 százalékát elérő megtakarítást hozhat.

Ez nagyban segíthet Kijevnek teljesíteni a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelmegállapodásban foglaltakat, erősítve a befektetői bizalmat. Az IMF részéről éppen ma jelezték, hogy "jelentős előrehaladást" sikerült elérni a segélyhitel újabb részletének felszabadítását célzó tárgyalásokon.

Az ukrán gazdaság talpra állásának jeleként a statisztikai hivatal az ipari termelés 17,4 százalékos, éves alapon számított növekedéséről számolt be április hónapra. A január-áprilisi időszakban a tavalyi, 31,8 százalékos esést 12,6 százalékos bővülés követte. Az elnöki kabinet helyettes vezetője úgy nyilatkozott, hogy a GDP az idén akár 4 százalékkal is bővülhet.

A kedvező hírek nyomán csökkent az ukrán államcsőd ellen biztosító hitelcsere-ügyletek (CDS) díja. A derűlátás jegyében kezdődött ma Dmitrij Medvegyev orosz államfő kijevi látogatása is: az elnök kijelentette, hogy az ukrán kormányváltás nyomán az év eleje óta duplájára nőtt a két ország közötti "Könnyebben szót értünk egymással" - magyarázta Medvegyev.

A holnap folytatódó tárgyalásokon a gázipari együttműködés erősítése az egyik fő téma, az orosz államfő szerint azonban nincs szó a Gazprom és a Naftogaz fúziójáról.

Ukrajna S&P felminősít CDS
Kapcsolódó cikkek