Pénz- és tőkepiac

Egyre kevesebben tudják fizetni a hiteleiket

Egyre csak duzzad a rossz adósokat felsorakoztató lista: a hitel visszafizetéssel hadilábon áll a magyar lakosság.

Március végére 827 ezerre nőtt a BAR-listások, azaz a rossz adósok száma. Mint ismert, a Központi Hitelinformációs Rendszer adatbázisába azok kerülnek be, akik több mint kilencven napon keresztül a minimálbérnél nagyobb összeggel tartoznak bankjuknak.

Vannak azonban köztük olyanok is, akik ugyan már fizettek, de a tartozás rendezése után még öt évig bent marad a nevük a rendszerben. Van, aki több hitelt sem tud fizetni, így összesen 1 millió 123 ezer késedelmes hiteltartozást tartanak nyilván.

A számokból látszik, hogy az idén folytatódik a hitelek bedőlése, hiszen az első negyedévben harminchétezer adós nyolcvanezer hitelével bővült a lista. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ugyanakkor azt látja, hogy bár továbbra is nő a nem fizető adósok száma, de lassul a növekedés – mondta az MR1-Kossuth Rádiónak Farkas Ádám elnök.

Tavaly év végén negyvennyolcezer ingatlan esetében nem fizettek az adósok kilencven napnál hosszabb ideje, és további negyvenháromezer lakáshitellel fedezett kölcsön esetében harminc napon túli volt a tartozás.

bar lista tartozás hitel közüzemi számla pszáf
Kapcsolódó cikkek