Pénz- és tőkepiac

Futótűzként terjedt: a következő áldozat Spanyolország

A görög és portugál adósságot érintő aggodalmak a várakozásunknak megfelelően tovább gyűrűztek – jelenti a Cashline.

A piacon futótűzként terjedt tova a hír, hogy a nagy hitelminősítők következő "áldozata" Spanyolország lesz, amelyre válaszul a Moody''s és a Fitch azonnal nyugtatni kezdte a szereplőket, hogy nincs veszélyben a spanyol "AAA", azaz legjobb fokozatú adósságbesorolás. Pedig a tavalyi év végén fennálló 1,100 milliárd dolláros adósságállomány az utóbbi időszakban gyakran emlegetett PIGS-országai közül a második legnagyobbra rúg. Ezt csak Olaszország előzi meg a maga 1,400 milliárd dollárra rúgó adóssághalmazával.

Könnyen elképzelhető egy olyan forgatókönyv, hogy a spanyolokra gyakorolt nyomást követően az olasz eszközöket is megtalálják a befektetők és ezek árfolyamesésére tesznek nagyobb téteket (előbb-utóbb el kell gondolkodni azon is, hogy az uniós országoknak nyújtandó segélyeinek tükrében Németország hogyan muzsikál majd a későbbiekben).

Tegnap azonban más hírek is szerepet kaphattak a kereskedésben, a német pénzügyminiszter például jelezte, hogy elképzelhetőnek tart egy olyan szcenáriót, hogy a görögök a gigantikus, 110 milliárd eurós segélycsomagjuk ellenére sem tudnak talpra állni.

Emellett aggodalomra adhatott okot az is, hogy a görög kormány megállapodott a Lazard nevű befektetési bankházzal, amelyet a piaci szereplők arról ismernek, hogy rendkívül hatékonyan bonyolít le adósság-átütemezéseket (ennek lehetőségét tegnap mindkét fél kategorikusan cáfolta). Ez ismét ráirányította arra a befektetők figyelmét, hogy a görögök akár szervezett módon is csődbe is mehetnek és így elképzelhető, hogy a korábban kölcsönadott pénzek egy részétől elbúcsúzhatnak a hitelezők.

Természetesen egy ilyen átütemezés nem jár következmények nélkül, egy rosszul kivitelezett menetrend akár hosszú évekre is eltemetheti a befektetői bizalmat a görögökkel kapcsolatban, amely természetesen magasabb hozamszinttel és kamatkiadásokkal, vagyis drágább adósságfinanszírozással járna. Nem beszélve arról, hogy áttételes hatásként más európai országokkal kapcsolatban is
meginoghatna a bizalom.

Ezt az "ötletet" egyre több befektetési sztoriban lehet egyébként viszont látni, az utóbbi napok intenzív eurógyengülése is azt tükrözi, hogy a hedge fund-ok mellett más szereplők is arra spekulálnak, hogy az euróba vetett bizalom még inkább meginog (egyesek persze már az euró eltőnését és a korábbi tagországi devizák visszatérését vizionálják, amely extrém forgatókönyvként biztosan szimpátiára talál egyes befektetők esetében).

cashline hitelminősítés Portugália görög segélycsomag Spanyolország AAA PIGS Görögország
Kapcsolódó cikkek