Az AEGON Magyarországhoz hétfőn három óráig 800 bejelentés érkezett a múlt heti vihar okozta károkról. Az ügyfelek által becsült kár értéke eléri a hetven millió forintot.

A társaság információi szerint a biztosítókhoz eddig összesen mintegy 1500 kárbejelentés érkezett, a becsült kár értéke eléri a 160 millió forintot.

A társaság a legtöbb kárbejelentés Borsod és Pest megyéből, valamint Budapestről érkezett. A károk közül 550 vihar-, 125 felhőszakadás-, 105 jégverés- és 20 árvízzel kapcsolatos káresemény volt. Az átlagos kárösszeg a bejelentések alapján továbbra is meghaladja a nyári viharkárokra jellemző a 90 ezer forintot.

A cég az eddigi kárbejelentések csaknem felét már lezárta és elindította a kárösszeg átutalását.

A károk nagy részét a biztosító szemle nélkül, a telefonos bejelentés alapján intézi. A szemleköteles károk esetében a kárszakértők a bejelentéstől számított 24 órán belül felveszik a kapcsolatot az ügyféllel.

A szakértők a helyszíni szemle során speciális, érintőképernyős, hordozható számítógépre rögzítik az adatokat, számításokat, így a biztosító már a helyszínről el tudja indítani a kárrendezést, vagyis a banki átutalást.

A szemlét követően így az ügyfelek a banki átutalási időnek megfelelő átlagosan 4 nap alatt hozzájuthatnak a kártérítéshez.

A károk elhárításához, illetve a további károk megelőzéséhez már a szemle előtt hozzá lehet fogni.

A károkat bizonyító maradványokat, törmelékeket meg kell őrizni, illetve fényképet, videó felvételt is elfogad a biztosító a kárbejelentés alapjául.