Pénz- és tőkepiac

"Ne csak a lakosságot, a késve fizető cégeket is büntessék!"

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete közzé tette azt a vizsgálati eredményét, amely szerint az adósok egyharmada nem, vagy késve fizeti hiteltörlesztését.

A Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesülete keresi az egyre romló helyzet okait és megoldását. Kézdi Zsolt, az Egyesület elnöke szerint az eddig ismert okok, mint a felelőtlen hitelfelvétel, a megváltozó munkakörülmények és egészségi állapot egyrészt nem indokolják a rossz adósok számának folyamatos emelkedését, másrészt feltűnő, hogy minden felsorolt okért kizárólag az adósokat teszik felelőssé, ők viselik a terheket és szenvedik el a károkat.

Az Egyesület elemzése alapján további okokat és okozókat talált, akik azonban haszonélvezői a helyzetnek. Az elemzők abból indultak ki, hogy egyre nagyobb számban esnek fizetési késedelembe munkahellyel, jövedelemmel rendelkezők, akik ismerik a lejárt tartozás következményeit, és tudják, hogy nem áll érdekükben a késedelem. Ezek az adósok miért nem fizetnek, vagy miért késnek a törlesztéssel?

A vizsgálatok feltárták, hogy a folyamatosan késve fizetők jelentős része késve jut járandóságához, és a nem fizetők között is sokan vannak, akiknek munkája van, de nem fizetik azt ki. A jelenség széles körben ismert: a multinacionális cégek általában kilencven napra fizetik ki beszállítóikat, akkor is késedelmi kamat nélkül. Őket semmilyen jogszabály nem szorítja időbeni teljesítésre, miközben az éppen kilencven napos hiteltörlesztési késedelemmel KHR (BAR) listára, jelentős hátrányokba és korlátozások alá kerül a hitellel rendelkező.

A probléma lényege, hogy míg a jogos járandóságot időben ki nem fizető cégeket semmilyen korlátozás nem érinti, velük szemben igényt érvényesíteni költséges, időigényes és kétséges, sőt gazdagodnak az elvégzett munka árának visszatartásával más pénzének használatán, addig a banki adósokra kedvező jogszabályi lehetőségek mellett fokozódó szigorral sújt le a bank, a követeléskezelő, a végrehajtó.

Kézdi Zsolt arra hívja fel a figyelmet, hogy mindaddig tovább fog romlani a helyzet, ameddig a fizetési fegyelmet kizárólag azokon a banki adósokon kérik számon, akik jelentős része éppen a vállalatok büntetlen fizetési késedelme miatt nem tudnak időben törleszteni. A jogszabályok a vállalatok érdekeit szolgálják, az egyén joggal érzi, hogy nincs valós lehetősége érdekei védelmére.

KHR Pénzügyi Szervezetek Állami felügyelete Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesülete törlesztés bar lista adósság késedelem
Kapcsolódó cikkek