Pénz- és tőkepiac

A részvények előnyt kovácsoltak a kapkodásból

Az amerikai részvénypiac a nap legnagyobb részében negatív tartományban tartózkodott, ahogy a befektetők egyik szemüket a képernyőkön, másikat a British Petrol vezérigazgatójának kongresszusi meghallgatásán tartották. A nem túl jó gyártói adatok és a növekvő munkanélküli kérelmek szintén nem segítettek, de a kereskedés utolsó perceiben a piac végül feljebb tornászta magát, és enyhe nyereségekkel zárt.

Szerző: Tradenet Global

A gazdasági adatok továbbra is gyengécskék. A csütörtöki fogyasztói árindex 0.2%-os csökkenést mutatott, a Philly Fed index pedig (ami gazdasági aktivitási mutatóként szolgál) 10 hónapos mélypontra, 8 pontra csökkent a májusi 21.4 pont után.

A piac azonban nem törődik a rossz adatokkal. Több dolog is elvonja a befektetők figyelmét:  az európai gazdaság állapota, és újabban az amerikai napirendi kérdések a Wall Street-en. Az erősödő euró és a sikeres spanyol kötvényaukció az emelkedő piacot segítik. A bikák azt mondják, hogy az emelkedő piac egyik jele az, amikor a piac a rossz hírek ellenére is erősödni tud.

Az indexek csütörtökön enyhe pluszban zártak. A legerősebb a technológiai szektor volt, a másik véglet pedig a nyersanyagok ágazata lett. A Dow Jones +0.24%-kal zárt 10434 ponton, az S&P500 index +0.13%-kal 1116-on, a NASDAQ pedig +0.05%-kal 2307 ponton. A forgalom továbbra is gyenge, 1.16 milliárd volt a NYSE-n.

Pénteken négy sorozatnyi opció is lejár a részvényeken, indexeken és határidős ügyleteken. Ez természetesen befolyásolja majd a piacot. Az ilyen napokat általában a magas forgalom jellemzi nyitáskor, alacsony forgalom a nap közben, és a zárás előtt újra megnövekszik az aktivitás. A legtöbb határidős kontraktus 1100 ponton van, ezért ez a szint kapja a legnagyobb figyelmet. Jövő keddig fontos gazdasági bejelentések sem lesznek.
 
S&P 500 (SPY)

Újabb nagy napon belüli volatilitás, de szűk tartomány jellemezte a csütörtöki kereskedési napot. Az egész napra jellemző negatív hangulat magas forgalom melletti legyűrése erőt jelez. Az index még mindig kóstolgatja az EMA50 112.31-es értékét. Figyelnünk kell a keddről maradt nyitott résre az árfolyam alatt 109.51-en. A piac hamarosan meglátogathatja ezt az értéket, ha a hanyatlás folytatódna.

Az index 0.13% emelkedéssel zárt 1116 ponton.

NASDAQ (QQQQ)

A Nasdaq index hullócsillag gyertyával búcsúzott, és nem volt jelentős mozgás a nap végén. Az Apple (AAPL 1.73%, $271.87) továbbra is tündököl, és a 600 ezer új iPhone készülék egyetlen napon történő eladásának hírére történelmi csúcsra jutott.

Az index 0.05% mozgással zárt 2307 ponton.

Félvezetők ($SOX)

A félvezetők ágazata volt a héten a legerősebb, de csütörtökön pontosan a 376.50-es ellenállásnál torpant meg. Ez a szint volt a korlát május második hetében is. A szektor akasztott ember gyertyát rajzolt, és könnyen visszaeshet 20 pontot a rövidebb távú mozgóátlagokig, amiket épp most hagyott el.

A szektor 0.19%-ot gyengülve 372.39 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

A bank-index képes volt visszatérni az év eleje óta tartó emelkedő trendbe, az emelkedés szöge azonban az elmúlt két és fél hónapban jelentősen csökkent. A szektor az EMA200 48.24-es értéke fölött kereskedik, de nagyon közel hozzá.

Kedden az index az EMA20 fölé emelkedett és célba vette az EMA50 50.96-os értékét. Csütörtökön a lendület megtört, és az index Doji mintával zárt. Ez arra utal, hogy a bikák erejüket vesztették, és beállít az egyensúly.

Az index 0.42% mozgással 49.67 ponton zárt.

Biotechnológia ($BTK)

A biotechnológia szektor ismét megmutatja értékeit. Az év elején ez volt a legerősebb szektor, 33%-os száguldásával lehagyva a többi ágazatot. Az ágazat nagyjából meg tudott maradni az EMA200 fölött, majd elemelkedett onnan. Az árfolyam pillanatnyilag az EMA50 1097.49-es ellenállási szintjénél tartózkodik.

A szektor 0.16% mozgással 1086 ponton zárt.


EMA20 Dow Jones EMA50 Apple index Fed spy Wall Street Nasdaq iPhone
Kapcsolódó cikkek