Pénz- és tőkepiac

Bajba jutott hitelesek - Orbánék nagy tervei

Megbeszéléseket kezd a héten a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) az Orbán-kormány a devizakölcsönök magas törlesztőrészletei miatt bajba jutott lakáshitelesek megsegítéséről - tudta meg a Magyar Hírlap.

A kabinet egyebek mellett a 20 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomag még lehívható részéből, azaz 6 milliárd euróból teremtené elő azt a fedezetet, amellyel a befagyott lakossági hiteleket kockázatmentes állami hitelre váltanák át.

Létrehoznák a Nemzeti Eszközkezelő Társaságot, amely megvenné a bajba kerültek ingatlanait a bankoktól, s a tulajdonosokból bérlők lennének.

Cél, hogy senki se kerüljön az utcára, az erről szóló törvényjavaslatot az ősszel tárgyalja a parlament. Addig, amíg az új jogszabály hatályba nem lép, kilakoltatási moratórium védi a válság áldozatait.

A frankhiteleleket komolyan sújtja az elmúlt hónapok forintgyengülése, a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a svájcifrank-kölcsönök állománya áprilishoz képest csak az árfolyamhatás miatt 400 milliárd forinttal növekszik június végére. Erről bővebben itt olvashat

Nemzeti Eszközkezelő Társaság IMF hitel
Kapcsolódó cikkek