Pénz- és tőkepiac

Bankok: 5 millió állásba kerül a szigor

Az Európai Bankszövetség a mai, Bécsben tartott konferencián arra figyelmeztetett, hogy az újonnan bevezetett szigorítások visszavethetik a szektor fejlődését.

A banki szervezet a Basel III szabályozást vette alapul, amikor felmérte, milyen hatást gyakorolhat a szektorra a szigorúbb szabályozás. Eszerint a gazdasági válságot akár 2014-ig is kitolhatják a pénzintézeteket sújtó intézkedések. Az Európai Bankszövetség véleménye szerint az intézkedések csökkentik majd a pénzintézetek hiteleinek növekedését, csökkentik a profitot és 5 millió állás létrehozását akadályozzák meg - jelenti az AP.

Ugyanakkor a Szövetség vezetője, Josef Ackermann, aki egyben a Deutsche Bank vezére is, hozzátette, hogy a reform általános irányával egyetértenek. Ackermann szerint a reform arra kényszeríti a bankokat, hogy értékesítsék eszközeiket, ez pedig azt jelenti, hogy kevesebb hitelt helyezhetnek ki. A Szövetség vezére egyúttal hozzátette: nem támogatják a banki tranzakciók után fizetendő adók bevezetését.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Deutsche Bank vezére kifejtette: súlyos károkat okozhat, ha megfelelő előkészítés nélkül nyilvánosságra hozzák a banki stressztesztek eredményeit.

Deutsche Bank Basel III bankszövetség ackermann stresszteszt
Kapcsolódó cikkek