Pénz- és tőkepiac

Hiteltanácsadók a szigorról: Drágulás és feketézés várható

A médiában felerősödött a hitelezéssel kapcsolatos negatív propaganda, ezért a Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesülete szükségesnek tartja közzétenni saját értékelését.

Kézdi Zsolt, az Egyesület elnöke szerint jelentős veszélyt rejt a hitelezést lejáratásában. Magyarországon az egyik fő probléma, hogy egyre növekszik azoknak a száma, akiknek a a pénz eszközből céllá vált. Ennek oka társadalmi eredetű, ugyanakkor pénzügyi szabályozással igyekeznek befolyásolni, aminek eredménye a jelenleg kialakult és folyamatosan romló helyzet.

Nem oldja meg a problémát a hitelezési lehetőségek több lépcsőben banki, és ügyfél oldalon történő törvényi ellehetetlenítése. A szabályozás szándéka és szövege között mindig van annyi rés, amit a bankok és közvetítők ki fognak használni, ugyanakkor a hiánygazdálkodás ismert tünetei várhatóak, a drágulás és a feketézés – véli a szervezet.

A Hiteltanácsadók szerint tovább erősíti ezt a tendenciát a közvetítői szabályozás szigorodása és törvényes jövedelmezőségének csökkenése. Összességében látható, hogy a kívánatos makrogazdasági érdekek és elvárások szembe mennek széles társadalmi kör egyéni igényeivel, hiányzik a társadalmi közmegegyezés, és a szolidaritás.

Megoldás nem érhető el a pénzügyi szabályozással történő kikényszerítés kizárólagos eszközével, miközben a szigorítások betartatása, ellenőrzése egyre magasabb felesleges állami költségeket fog felemészteni.

Banki Hiteltanácsadók szigorítás hitelezés Kézdi Zsolt
Kapcsolódó cikkek