Svájci lapértesülés szerint az alpesi ország legnagyobb bankja, az UBS ötszáz amerikai ügyfelének számlaadatait adta át a washingtoni hatóságoknak. A Sonntag című lap szerint a zürichi UBS AG eddig mintegy 2900 akta átadását készítette elő. Thomas Brueckner, a svájci adóhatóság illetékese a lapnak elmondta: az említett 500 kliens hozzájárult adatai átadásához.
Svájcban a banktitok védelméről szóló jogszabály megtiltja, hogy a pénzintézetek külföldi hatóságoknak szolgáltassanak információt ügyfeleikkel kapcsolatban. Bern és Washington között az elmúlt hónapokban konfliktus alakult ki a vagyonukat svájci pénzintézetekbe menekítő amerikai állampolgárok adatainak kezelése kapcsán.
Az Egyesült Államok azt szeretné elérni, hogy az UBS 4450 számla adatait adja ki számára, ellenkező esetben adóelkerülés elősegítése jogcímén megtilthatja, hogy a cég amerikai területen működjön. Az adatszolgáltatást lehetővé tevő jogszabályt elutasította a svájci alsóház, ezért újabb parlamenti vita várható, amely késlelteti a helyzet rendezését. Az UBS támogatja a rendelet elfogadását, hiszen egyik legjelentősebb piaca függ az amerikai fél döntésétől. VG