Pénz- és tőkepiac

Ma érdemes a Richterre figyelni!

Ma forognak utoljára a 770 forintos osztalékkal a Richter részvényei. A "szelvényvágás" napja holnap lesz, vagyis aki pénteken vásárolja meg a részvényt a tőzsdei kereskedésben, az már nem lesz jogosult erre az összegre . Sajtóértesülések szerint a Magyar Telekom arra készül, hogy a részvényeit kivezeti a New York-i tőzsdéről.

Emellett piaci értesülések szerint a Richter partnere, a Teva a napokban jelentette be, hogy Yaz nevű generikus készítményének forgalmazását az eredeti 2011 júliusi időponthoz képest előrehozza, amely a Richternek mint alapanyaggyártónak kedvező momentum lehet.

Ugyanakkor az originális szer gyártója, a Bayer jelezte, hogy véleménye szerint a szabadalmi jogok megsértésének, valamint a Bayer és a Teva közötti szerződés felrúgásának tekinthető ez a döntés, ezért jogi eljárást kezdeményezett az izraeli társaság ellen. Ennek kimenetele és időigénye bizonytalan, ám az is elképzelhető, hogy mégsem indul be a forgalmazás az eredeti határidő előtt, így lehetséges, hogy elmarad a Richter esetében prognosztizált bevételi növekmény is.

Sajtóértesülések szerint a Magyar Telekom arra készül, hogy a részvényeit kivezeti a New York-i tőzsdéről. A lépés nem lenne meglepő, mivel az anyavállalat (Deutsche Telekom) hasonló döntést hozott nemrég, és a magyar vállalat menedzsmentjétől is ezt erősítő kommentárok láttak napvilágot az elmúlt időszakban.

Ugyanakkor a hazainál sokkal szigorúbb amerikai tőkepiaci szabályok értelmében a kivezetéssel meg kell várni, amíg lezárulnak a macedóniai és montenegrói vizsgálatok, amelyekkel kapcsolatban nehéz bármiféle pontos céldátumot adni. Emellett, mivel a Magyar Telekom részvényforgalmának több, mint 5 százalékát adja a New York-i parkett, ezért a folyamat némileg bonyolultabb, mint az anyavállalat esetében. A történet valószínűleg nem változtat érdemben a Telekom részvények megítélésén, bár lehetnek olyan befektetők, akik negatívan értékelik az amerikai szabályozás mint erős kontroll kiesését a társaság működéséből

Magyar Telekom osztalék Teva generikus Bayer new yori-i tőzsde Deutsche telekom szelvényvágás Richter
Kapcsolódó cikkek