Pénz- és tőkepiac

MABISZ: már túl van a 24 milliárd forinton a becsült kár

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai szerint hétfő délig országszerte több mint 190 ezer kárbejelentés érkezett a biztosító társaságokhoz, becsült értékük meghaladja a 24 milliárd forintot. Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb káresemény-sorozata közel 6 milliárd forinttal növelte meg a kifizetendő kártérítés összegét, és amennyiben folytatódik a mostanihoz hasonló, kedvezőtlen időjárás, a teljes összeg meghaladhatja a 30 milliárdos becslést.

Csaknem hatmilliárd forint a piacvezető lakásbiztosító, az AEGON Magyarország ügyfelei által becsült kár összege május 15-e óta. A kárszakértők folyamatosan dolgoznak, a biztosító pedig az egyszerűsített és a telefonos kárrendezés mellett azzal is igyekszik segíteni a rászorulóknak, hogy a kárszemlénél előre veszi a vihar- és árvízkárok által különösen sújtott településeket, családokat.

Május 15-e óta c a piacvezető lakásbiztosító, az AEGON Magyarország szakembereihez. Az ügyfelek által becsült kárösszeg 5,933 milliárd forint. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai szerint hétfő délig országszerte több mint 190 ezer kárbejelentés érkezett a biztosító társaságokhoz, ezek becsült értéke meghaladja a 24 milliárd forintot. Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb káresemény-sorozata közel 6 milliárd forinttal növelte meg a kifizetendő kártérítés összegét, és amennyiben folytatódik a mostanihoz hasonló, kedvezőtlen időjárás, a teljes összeg meghaladhatja a múlt heti, 30 milliárdos becslést.

Az AEGON kárbejelentések közül mintegy 34 ezret már rendezett a biztosító, a feldolgozottság 75 százalékos. A kárszemléknél előre veszik a vihar- és árvízkárok által különösen sújtott településeket, hogy a rászorulók mielőbb pénzhez juthassanak.

A biztosítók – köztük az AEGON Magyarország – továbbra is érvényben tartják a május közepén életbe léptetett rendkívüli intézkedéseket. A kárszakértőket átcsoportosítják oda, ahol a legnagyobb károkat okozta a rendkívüli időjárás, az ügyfélszolgálati irodák továbbra is meghosszabbított nyitva tartással üzemelnek, a telefonos ügyfélszolgálat munkatársai pedig emelt létszámmal és hosszabb munkaidőben fogadják a hívásokat. Mindezek ellenére a biztosítók az ügyfelek türelmét kérik, hiszen a hetek óta tartó rendkívüli időjárás következtében folyamatosan, naponta több ezer bejelentés érkezik.

Az AEGON Magyarország szakemberei speciális, érintőképernyős, hordozható számítógépek segítségével rögzítik az adatokat, így a kárrendezés, vagyis a banki átutalás már a helyszínről megkezdődhet. A biztosító továbbra is azt ajánlja a károsultaknak, hogy a bejelentés előtt lehetőleg keressék meg szerződésük számát az ügyintézés gyorsítása érdekében. A károk elhárításával nem kell megvárni a biztosító szakemberét, vagy a kárbejelentést – azt bármikor meg lehet kezdeni. Ha lehetséges, érdemes lefényképezni a kárt, és eltenni a károkat bizonyító maradványokat, törmelékeket, anyagokat.
 
Az AEGON Magyarország szakemberei ismételten felhívják a figyelmet: mindenképp érdemes a lakásbiztosításra szánni havi 1-2 ezer forintot. Szerződést bárki néhány perc alatt köthet akár online (www.aegon.hu, www.aegondirekt.hu), vagy bármelyik AEGON-fiókban országszerte.

A kárbejelentéseket az AEGON Magyarország a 06-40/204-204-es telefonszámon vagy interneten (www.aegon.hu) várja.

természeti katasztrófa vagyonbiztosítás
Kapcsolódó cikkek