Pénz- és tőkepiac

Megváltozott a befektetői magatartás? Mire kell figyelni?

Milyen mértékben befolyásolta a befektetők magatartását a tavaly tavasz óta tartó részvénypiaci rally idei májusi megtorpanása, és ezt hogyan tükrözték a hazai befektetési alapok tőkeáramlásai? A vizsgálat a hazai, forintban denominált befektetési alapok tőkeáramlásait 2010 május és június első felében elemzi a MoneyMoon pénzügyi tanácsadó cég.

A likviditási és pénzpiaci alapok tőkevonzó-képessége továbbra is kitart a betéti kamatok erőteljes lemorzsolódásával a jegybanki kamatcsökkentések által, a két befektetési alap kategória hozamai azonban már nem tűnnek kielégítőnek 4-5% közötti éves teljesítményekkel. 

A hosszú kötvényalapok esetében enyhe tőkebeáramlást figyelhettünk meg, a túlzott hozamcsökkenést követő korrekció a hazai állampapír-piaci hozamokban a hosszú kötvényalapok befektetési jegyeinek árfolyam-csökkenését eredményezte.

A befektetési alapok rangsorai itt találhatók
 
A hazai ingatlanalapok vesszőfutása már több hónapja véget ért, a tőkebeáramlás azonban csak néhány alapra koncentrálódik, a hozamok terén a divergencia látványos. 

Mérhető teljesítmény

A MoneyMoon pénzügyi tanácsadó cég üzemeltetésében régóta elérhetőek az egyes befektetési alapok, nyugdíjpénztárak, és unit-linked eszközalapok összehasonlító adatai. A szolgáltatás nemcsak az egyes termékek hozamát adja meg többféle időtávra, de bemutatja azok kockázatát, és a kockázattal súlyozott hozameredményeket is. A cég lapunkkal közös fejlesztésben hamarosan kiterjeszti szolgáltatását iPhone-ra is.

A részvénytúlsúlyos befektetési alapok esetében tőkekivonás mutatkozott, a teljesítmények terén a magyar és kelet-európai részvénypiacok alulteljesítése az alapok hozamaiban is tükröződik, de a devizaárfolyamok volatilitása is szerepet játszhatott ebben. 

A származtatott befektetési alapok továbbra is vonzzák a tőkét, néhány alap kimagasló teljesítménnyel büszkélkedhet a változó piaci környezetben, minden bizonnyal kihasználva a volatilitást.

Moneymoon befektetési alapok likviditási alapok pénzpiaci alapok részvénytúlsúlyos befektetési alapok
Kapcsolódó cikkek