Pénz- és tőkepiac

Mi emelte a piacokat eddig? Válasz: semmi

A Wall Street vezető indexei múlt heti emelkedésükkel három hete tartó zuhanásuknak vetettek véget. A Dow Jones 2.81%-ot, az S&P500 2.51%-ot, a Nasdaq pedig 1.1%-ot erősödött.

Szerző: Tradenet Global

A pénteki kereskedés azt mutatta, hogy a piac minden különösebb ok nélkül is tud emelkedni. Például még a gyenge kiskereskedelmi forgalmakra utaló adat is háttérbe szorul a jó vásárlói bizalmi adatokkal szemben. Ha a forgalom alacsony, a számítógépekkel kereskedő alapok nyeregbe kerülnek, és feljebb viszik az indexeket. Ha megkérdezzük, mi is emelte a piacokat az elmúlt napokban, a válasz: semmi!

A kereskedés utolsó órája már másfél hete úgy néz ki, mint egy felső kategóriás kaszinó. Ha a piac a délután során gyengélkedik, a befektetők pedig nem akarnak kivonulni a piacról és tartják a részvényeiket, akkor a zárás előtt nagy forgalmú agresszív eladási hullám indul, mint a hét elején is. Másrészt viszont, amikor az indexek képesek napi csúcsukra visszaemelkedni, a shortosok izzadni kezdenek és lezárják pozícióikat – emiatt pedig az utolsó órában száguld a piac, ez történt csütörtökön és pénteken. Ez olyan, mintha valaki feldobna egy érmét az utolsó óra kezdetén, és annak kimenetétől függ, merre megy a piac zárásig. Ami egész nap működtette a piacot, az nem biztos, hogy az utolsó órában is jelentős tényező.

A múlt héten a történések zöme a hét eleji hanyatlással és az utolsó két nap emelkedésével zajlott, gyenge forgalom mellett, ami mindenképpen elbátortalanítja a vevőket. A SPY elemzése (ami az S&P500 index ETF-e) szerint az index múlt héten megérintette a 105-ös szintet, ahonnan fel is pattant. Ez már a harmadik alkalom a múlt hónap óta, hogy ez a pont támaszul szolgáljon az index számára. Jelenleg ki kell várnunk, hogy most hogy az index visszatért az EMA20 területére, a medvék erőt tudnak-e gyűjteni, hogy újra lehúzzák a piacot.

Az előttünk álló hét a hónap legérdekesebb hete lesz, minden oldalról érkezni fognak hírek. A legnagyobb figyelmet várhatóan a pénzügyi szektor kapja, ahogy a sokat emlegetett banki reformcsomag a kongresszus elé kerül.

Számos vállalat, például a Best Buy (BBY), a FedEx (FDX) és a Pier Imports (PIR) is közzéteszi májussal végződő negyedéves jelentését, megmutatva, hogy a kiskereskedelmi szektor olyan gyenge-e, mint azt a pénteki adatok mutatják.

Obama elnök várhatóan szerdán találkozik a British Petroleum vezetőivel, csütörtökön pedig Tony Hayward áll a kongresszus elé. Vajon küszöbön áll az energiaszektor újabb zuhanása? Többféle makro adat, például az inflációs adatok és ingatlanpiaci hírek adhatnak világosabb képet a gazdaság állapotáról, összehasonlítva a múlt heti vegyes adatokkal.

EMA20 FedEx Dow Jones Best Buy FDX index spy Hayward Wall Street PIR British Petroleum
Kapcsolódó cikkek