Pénz- és tőkepiac

"Nincs ok aggodalomra"

Jelezte megint Abby Joseph Cohen, a Goldman Sachs stratégája, aki szerint az amerikai gazdaság jobb helyzetben van, mint fejlett országok, ám a fellendülés tartóssága kapcsán kockázatot jelentenek egyes magas államadóssággal küszködő európai országok.

Véleménye szerint a legrosszabbat már beárazták a szereplők, és arra kell fókuszálni, hogy a tovább növekedhet, valamint új munkahelyek tömegei jöhetnek létre (ugyanakkor eddig a saját várakozásainál gyengébben alakultak ezek a faktorok) - vagyis innen véleménye szerint felfelé vezet az út a tőzsdéken.

Eközben persze negligált olyan tényezőket, mint például a májusi munkaerőpiaci adat, amelynek kapcsán egyébként más piaci szereplők arra mutattak rá, hogy demográfiai és egyéb okok miatt sokkal rosszabb mutatók jelenhetnek meg júniusban és az év hátralevő részében. Nem sok szó esett azonban a korábban jelzett 1,250 pontos S&P500-ra vonatkozó céláráról sem, amelyhez képest már 17 százalékkal van lejjebb az index.

Ma 13 órakor hozza nyilvánosságra akciótervét a kormány, a részletekről azonban már az elmúlt napokban is értesülhettünk. A csomag gerincét képező lépés - amellyel a magánnyugdíjpénztári visszakerült volna az állami szférába - friss piaci hírek szerint nem nyerte el sem az IMF, sem az EU tetszését, ezért lényegesen kisebb mozgástérrel számolhatnak csak kormányzati részről.

Ez egyébként is csak egy technikai tételt jelentett volna, és nem is adott volna választ arra a kérdésre, hogy hosszabb távon a költségvetés miből termelné ki a magasabb nyugdíjakat. A fent említett ötlet egyébként visszalépést jelentene az amúgy is veszteglő nyugdíjreform kapcsán, ezért genetikailag kódolná a bukást a rendszerben. Amennyiben a mai nap folyamán egy átgondolt, komplex bejelentéscsomag érkezik, az részben megnyugtathatja a befektetőket, de egy pesszimistább piaci hangulat esetén a figyelem arra terelődhet, hogy a következő évek költségvetési számai mennyire bizonyulnak tarthatónak.

S&P500 GDP Goldman Sachs IMF EU kormány nyugdíjpénztár Abby Joseph Cohen nyugdíj
Kapcsolódó cikkek