Pénz- és tőkepiac

Nyit a szegények bankja

Hamarosan kihelyezi az első hiteleket a magyarországi szegénybank, a Kiútprogram - írja a Népszabadság a szombati lapszámban.

Felcsuti Péter, Ujlaki András és Polgár András alapította Kiútprogram Közhasznú Nonporfit Zrt. tevékenységének célja az, hogy a szegények ne szakadjanak le a segélyrendszerről, és adófizető, önfoglalkoztató vállalkozóvá váljanak.

A három üzletember a Grameen-modellt alkalmazza, aminek lényege, hogy segíti az öngondoskodóvá válás feltételeinek megteremtését.

A Kiútprogram előkészülete során kiderült, hogy egyes jogszabályok súlyosan akadályozzák az öngondoskodóvá válást, és megkülönböztetnek a különböző foglalkoztatási formák között - nyilatkozta a Népszabadságnak Molnár György, a Kiútprogram Zrt. igazgatóságának tagja.

Jelentősen szűkíti a programba vonhatók körét számos feltétel: nem lehet se köz-, se banki tartozás. A vállalkozóvá válást pedig az nehezíti, hogy a vállalkozás megalapításának első napjától fizetni kell a utáni közterheket.

Nagy kihívást jelent a megvalósításban az, hogy az egyéni vállalkozóvá válás feltétele OKJ-szintű vizsga, amit csak az tud letenni, akinek megvan a nyolc általános iskolai végzettsége.

 

Kiútprogram Szegények Bankja egyéni válalkozó
Kapcsolódó cikkek