Pénz- és tőkepiac

Órák leforgása alatt egy élet munkáját veszítheti el biztosítás nélkül

A biztosítók arról számolnak be: az elmúlt hónapok átlagos ingatlanos viharkárai a szokásos 30 ezerről 90 ezerre emelkedtek, az autós viharkároknál pedig az átlagérték a 400 ezer forintot is meghaladja. Akinek nincs biztosítása, órák leforgása alatt egy élet munkáját veszítheti el – figyelmeztetnek a szakemberek.

A jelenlegi árvizi katasztrófák fényében meglepőek a biztosítás nélküli otthonokra vonatkozó adatok: Hajdú-Bihar megyeiek majdnem a felének, Bács-Kiskun megyében lakók 42 százalékának, míg Békés és Csongrád megyeiek 39 illetve 38 százalékának nincs biztosítása.

„Az elmúlt hónapban tapasztalt ítéletidő sajnos egyre gyakoribb” véli Marosvölgyi Péter, az AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója. Ennek ellenére Magyarországon a károsultak 40 százalékának az otthona nincs biztosítva, pedig ez ma már a korábbiaknál jelentősen kedvezőbb áron, egy átlagos lakás esetében már havi 1700-1800 forintért mindenki számára elérhető lenne. Ez az összeg azonban, még mindig csak a töredékét térítené a vihar által okozott anyagi károknak” figyelmeztet Marosvölgyi.

„A magyarokra még mindig nem jellemző az öngondoskodás” mondta Marosvölgyi Péter. Nem gondolunk bele, hogy amit évek alatt építettünk fel, azt pillanatok alatt megsemmisítheti a víz. Egy egész élet munkája veszhet oda, ha összedől a házunk és vele együtt minden bútorunk, értéktárgyunk megsemmisül. Súlyos károk keletkezhetnek a gépkocsinkban is, ha több órán át, esetleg napokon keresztül a vízben áll. Az elektromos részek meghibásodnak, a szövetek szétáznak, illetve a rozsdásodás szép lassan tönkre teszi az autónkat.

Nem csak Magyarországon okoz szociális és gazdasági problémákat az ítéletidő, hanem a szomszédos országokban is. Éppen ezért júliustól Európában egyedüliként Romániában vezetnék be a kötelező lakásbiztosítást. A törvény értelmében minden ingatlant kötelező három kockázati tényező - árvíz, földcsuszamlás és földrengés - ellen biztosítani.

természeti katasztrófa öngondoskodás vagyonbiztosítás
Kapcsolódó cikkek