Pénz- és tőkepiac

Túl sokat kerestek a bankok

Az Európai Központi Bank illetékese a mai bécsi pénzügyi konferencián arról beszélt, hogy könnyítenek egyes új szabályokon a bankok érdekében.

Nout Wellink, a pénzügyi szabályozást kialakító Basel Bizottság elnöke, az Európai Központi Bank tagja úgy fogalmazott: lazítanak majd a rendelkezéseken, hogy a pénzintézetek megfelelő tőkeerővel és bevétellel alkalmazkodhassanak az új rendszerhez.

A jogalkotók vezetője ugyanakkor hozzátette: a bankok eddig túl nagy profitra tettek szert. Wellink a Nemzetközi Pénzügyi Intézet bécsi találkozóján elismerte, hogy a Basel III néven ismert új pénzügyi szabályozás egyes részei túl szigorúak - jelenti a Reuters.

Wellink megszólalása reakciónak tekinthető az Európai Bankszövetség tegnapi megjegyzéseire. A szervezet a Bécsben tartott konferencián arra figyelmeztetett, hogy az újonnan bevezetett szigorítások visszavethetik a szektor fejlődését.

A banki szervezet a Basel III szabályozást vette alapul, amikor felmérte, milyen hatást gyakorolhat a szektorra a szigorúbb szabályozás. Eszerint a gazdasági válságot akár 2014-ig is kitolhatják a pénzintézeteket sújtó intézkedések. Az Európai Bankszövetség véleménye szerint az intézkedések csökkentik majd a pénzintézetek hiteleinek növekedését, csökkentik a profitot és 5 millió állás létrehozását akadályozzák meg.

Josef Pröll osztrák pénzügyminiszter egyébként a találkozó kapcsán bejelentette: országa várhatóan az ősszel bevezeti a bankadót.

profit Basel III Európai Központi Bank Bank Wellink
Kapcsolódó cikkek