Pénz- és tőkepiac

Újabb csúcson a svájci frank! Nehéz hónapok jönnek

Újabb csúcsra emelkedett a svájci frank az euróval szemben kedden kora délelőtt: a londoni bankközi piacon egy euró 1,3286 frankot ért, hétfőn későn este ennél még 0,44 százalékkal többet, 1,3345 frankot.

A forint is tovább gyengült, a frank 216,50 forintot ért kora reggel, közel a 2008-as gazdasági válság csúcsán regisztrált árfolyamhoz. Hétfőn délután a frank 215,00 forint volt, délelőtt 210,84 forinton állt a péntek délutáni 211,06 forint után.

A svájci frank azóta erősödik, hogy a svájci nemzeti bank június 17-én felhagyott az erősödést fékező nyíltpiaci beavatkozásokkal, mivel megszűnt a deflációs kockázat. A befektetők most azt figyelik, hogy a bank a továbbiakban is ehhez tartja-e magát.

Csúcsot dönt a svájci frank - Lassan lépnie kell a jegybanknak

Az elemzők már korábban figyelmeztettek: lehet számítani a további gyengülésre, volt, aki a 230-as szintet is elképzelhetőnek tartotta, míg Barcza György arról beszélt, hogy 2-3 évbe telik, míg a forint visszatér a 180-190-es árfolyamszinthez.

A kormány az IMF-EU-hitelből fennmaradó 6 milliárd eurót használná a frankhitelesek megsegítésére.

A svájci frank emelkedése várhatóan még hónapokig tart – mondta Suppan Gergely, a Takarékban elemzője. A szakértő szerint a jelenség nem meglepő, hiszen a Svájci gazdaság jelentősen túlteljesíti az eurózónát és ezzel párhuzamosan az ország jegybankja is úgy döntött, hogy lemond az árfolyamot a korábbiakban stabilizáló intervencióról.

A hazai devizahiteleseknek tehát nehéz hónapokra kell felkészülniük, főképp, mivel a forint kettős szorításban van. Nem csak a frank euróval és más devizákkal szembeni erősödését kell elszenvednie, hanem a régiós devizák gyengélkedését is.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője szerint az árfolyamgyengülés elsődleges hatása a hitelek törlesztőrészleteinek megnövekedése, ami közvetve a lakossági fogyasztás visszaeséséhez vezethet.

A jegybank is léphet; további részletek itt olvashatók

forinárfolyam devizapiac svájci frank
Kapcsolódó cikkek