Pénz- és tőkepiac

A magyar nyugdíjalapok messze az átlag fölött

A nyugdíjalapok 2009 végi eszközálománya mintegy 10 százalékkal elmarad a válság előtti, 2007-es szinttől – állapítotja meg a világ legfejlettebb országait tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) most közreadott jelentése. A globális trendhez képest a magyar nyugdíjalapok messze az átlag fölött teljesítettek a jelentés tanúsága szerint.

„Azoknak az országoknak a nyugdíjalapjai, amelyek nagy veszteségeket könyveltek el 2008-ban, 2009-ben sokkal gyorsabban gyarapodtak” nyilatkozta a Financial Timesnak Jean-Marc Salou, a jelentés szerkesztője, nem mellesleg a Francia Nyugdíj-előtakorékossági Alap (PPRF) vezető elemzője.

Az osztrák, lengyel, magyar, izlandi, új-zélandi és lengyel nyugdíjalapok kiemelkedő teljesítménye mögött részben a hazai gazdaság ereje áll – mint azt Chile és Lengyelország példája bizonyítja –, részben az a tény, hogy eszközállományaik a fejlődő gazdaságokhoz kapcsolódnak, amelyek 2009-ben különösen jól teljesítettek.

A jelentés külön kezeli az állami és a magán-nyugdíjalapokat – az előbbiek egyébként lényegesen jobban vészelték át a válságot, 2009 végén eszközeik értéke 14 százalékkal volt magasabb a két évvel korábbinál. A PPRF esetében a jó eredmény leginkább annak köszönhető, hogy eszközállománya nagyrészt fix bevételből származik.

A magán-nyugdíjalapok stratégiája ezzel szemben az, hogy származtatott értékpapírokba invesztálnak (ha a törvény ezt engedi nekik), így mérsékelik kockázati kitettségüket.

fejlődő piacok származtatott értékpapírok nyugdíjalap OECD
Kapcsolódó cikkek