Pénz- és tőkepiac

Elégedettek a bikák, beérett a kalapács gyertya

Az S&P500 index keddi 0.54%-os erősödése nagyobb emelkedéshez vezetett, ami szerdán és csütörtökön is folytatódott. A bikák kétségkívül elégedettek lehetnek a csütörtöki 0.94%-os emelkedéssel is.

Szerző: Tradenet Global

A nap első felében lezajló profit kivétet könnyedén ellensúlyozta a vevői kereslet, így az indexek felülemelkedtek a nap közbeni gyengélkedésből és napi csúcspontjaikon végeztek. A kereskedés forgalma gyenge volt, és a piac megmaradt a vevők kezében. Mindenfajta eladás az emelkedésre éhes vevőkkel találkozott.

Az emelkedést jópár bátorító gazdasági bejelentés is támogatta. A Munkaügyi Minisztérium 21 ezer fős csökkenésről számolt be az első alkalommal munkanélküli segélyért fordulók számában, ami így 454 ezer főre csökkent. A kiskereskedelmi szektorból is kedvező hírek érkeztek.

Az indexek tehát csütörtökön is emelkedni tudtak. A legerősebb a nyersanyagszektor volt, míg a banki és technológiai részvények voltak a gyenge láncszemek. A Dow Jones 1.2%-kal került 10 139 pontra. Az S&P500 index 0.94%-kal 1070 pontra, a NASDAQ pedig 0.74%-kal 2175 pontra került. Az NYSE forgalma gyengécske volt, 1.17 milliárd cserélt gazdát.

A jelentési időszak hamarosan megkezdődik. A kiskereskedelmi áruházláncok adatai nem voltak ugyan kiemelkedőek, bár negatívak sem. Ez már elegendő ösztönző erőt adott a bikáknak az indexek magasabbra emeléséhez. Hogy ezek az első negyedéves adatok mennyire utalnak az elkövetkezendő jelentésekre, az még a jövő zenéje.

 
S&P 500 (SPY)

A széles piacot leképező index harmadik napja emelkedik, melynek során már 4.5%-os pluszban van a hét eleji mélyponthoz képest. Az index jelenleg 6%-kal az éves mélypont fölött helyezkedik, amit múlt csütörtökön ért el 101.13 pontnál. Az elmúlt napok emelkedése így enyhíti a piac túladott állapotát. A kereskedők a céláraikat az EMA200 indikátor tesztelésére, 109.5 pontra állíthatják.

Úgy látszik, sok piaci résztvevő nyomta meg az eladás gombot, amikor a piac letörte a 104.30-as szintet, és most ezeket a pozíciókat zárni kell a visszavásárlásokkal. Számos technikai elemzésben használatos indikátor, például a bika/medve konszenzus vagy a VIX-index mutatja azt, hogy nagy létszámú medve csoport gyűlt össze arra a bizonyos short pozícióra. Az ilyen szituációk megoldása pedig az úgynevezett short-squeeze, vagyis a short pozíciók kizárása, ami pánikszerű emelkedéssel jár.

A múlt hét csütörtöki bika kalapács gyertya még mindig bír technikai jelentőséggel, és eddig szépen jövedelmezett a bikáknak. A piac tegnap egy medvés Akasztott Ember gyertyával zárt, pontosan az EMA20 indikátoron. 106 pont alá hanyatlás valószínűleg az éves mélypont elérését is jelentené. A jelenlegi rally célára 109.5 pont.

Az index 0.94% mozgással zárt 1070 ponton.

NASDAQ (QQQQ)

A technológiai szektor továbbra is le van maradva a jelenlegi korrekcióban, és ez a tény némi bizonytalansággal bír az emelkedés folytatódását illetően. A technológiai szektor sokszor működik előrejelzőként a piac számára. A Nasdaq szintén Akasztott Embert rajzolt az EMA200 közelében. 43.68 pont alá hanyatlás esetén a bikák bulijának is vége.

Az index 0.74% mozgással zárt 2175 ponton.

Félvezetők ($SOX)

A chipszektor az egyik legkitűnőbb teljesítményt nyújtotta a csütörtöki kereskedésben 5%-os száguldásával. Az ágazat csütörtökön megpihent és enyhén veszített értékéből. A nap folyamán a hanyatlás közben azonban technikai segítséget kapott az EMA200 indikátortól. A szektornak meg kell maradnia a 200 napos exponenciális mozgóátlag 341.50-es értéke fölött.
Az ágazat a piac egészéhez viszonyítva erősnek mondható, és még mindig az éves februári mélypont fölött néhány százalékkal kereskedik.

A szektor 0.07% mozgással 347.62 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

A bankszektor, ami szerdán a az egyik legerősebb ágazat volt, mostanra szerepet váltott és csütörtökön a leggyengébbként végzett. Ennek elsődleges oka a Goldman Sachs leminősítése volt a Meredith Whitney részéről, a piaci volatilitást és a bank európai kitettségére hivatkozva. A szektor enyhén emelkedve zárt az EMA200 48 pontos újratesztelésével. Spinning Top alakzat alakult ki a tegnapi nap végére a napi grafikonon, ami után eldől, hogy a bankszektor felfelé vagy lefelé akar-e menni.

Az index 0.35% mozgással 48.24 ponton zárt.

Biotech ($BTK)

A biotechnológia szektor a piac egyéb részeihez képest továbbra is gyenge. Az év első felében mindig pár lépéssel megelőzte a piacot, az utóbbi hetekben azonban lemaradt.

A tegnap kihangsúlyozott kalapács gyertya beérett, és a szektor a nap folyamán magasabbra került. A kereskedés végén a szektor megérintette az EMA200-at 1022 pontnál, ami jelenleg ellenállásként működik. A szektornak felül kell emelkednie ezen a szinten, hogyha emelkedő trendre szeretne váltani.

A szektor 1.48% mozgással 1020 ponton zárt.


medve bika short pozíció Dow Jones index spy Nasdaq NYSE
Kapcsolódó cikkek