Pénz- és tőkepiac

Hamar új homokozót találhatnak a cégek, ahol csalhatnak

A Fed elnöke, Alan Bernanke tegnapi kijelentése nyomta le az amerikai részvényárakat, miszerint az elnök a piacot „szokatlanul bizonytalannak” tartja. A zuhanás az egész piacot jellemezte, miután a részvények egész nap volatilis és határozatlan módon kereskedtek.

Szerző: Tradenet Global

A beszéd előtt a piac nem találta az irányt, még a Morgan Stanley (MS 6.26%) és az Apple (AAPL 0.93%) elemzőket messze túlteljesítő gyorsjelentése után sem. A technológiai és kiskereskedelmi szektor gyengélkedése az egész piacra kihatott. Az Apple 15.7 milliárd dolláros rekord nyereségről számolt be, és legalább nyolc brókercég emelte meg célárát a részvényre. A JP Morgan például egészen elképesztő szintre, 400 dollárra értékeli a részvényt.

Bernanke kiemelte, hogy az amerikai gazdaság kilátásai „szokatlanul bizonytalanok”, és a központi bank szerepét betöltő magánbank, a FED kész további lépéseket tenni a gazdasági bővülés elősegítésének érdekében. Bernanke azonban hagyja a befektetőket bizonytalanságban tapogatózni azon a téren, hogy a bank milyen konkrét lépéseket szándékozik tenni.

Az éles esés néhány portfolió-menedzserben optimizmust keltett, ahogy a Legg Mason elnöke, Bill Miller is fogalmazott: „A befektetőknek ritka lehetőség adódott arra, hogy nagy amerikai cégek részvényeiből vásárolhassanak az elmúlt hat év legalacsonyabb árain.”

Szerdán tehát nem folytatódott a két napja tartó emelkedés. A Dow Jones -1.07% eséssel került 10 121 pontra. Az S&P500 index -1.28%-kal 1070 pontra, a NASDAQ pedig -1.61%-kal 2187 pontra került. Az NYSE forgalma 1.2 milliárd volt.

Néhány vállalati gyorsjelentés ingerlékennyé tette a befektetőket, akik az egyszeri tételekkel befolyásolható profitok helyett inkább a bevételeket nézik, mivel ez az adat jobban tükrözi a cégek teljesítményét és a gazdaság állapotát. Épp a jelentési szezon legsűrűbb napjaiban vagyunk, és a közelibb vizsgálatok azt mutatják, hogy az eredmények igen vegyesek.

Csütörtökön további fontos gyorsjelentések mutathatnak a gyenge gazdaságra. A csütörtöki kereskedés végén az AT&T (T), a Bristol Myers (BMY), a Caterpillar (CAT), a 3M (MMM), a Travelers (TRV), az Eli Lilly (LLY), a Microsoft (MSFT), az Amazon (AMZN), és az American Express (AXP) jelent.

A nyitás előtt (EST 8:30-kor) jelenik meg a heti munkanélküliségi adat, majd fél órával a kereskedés megindulása után a használt ingatlanok forgalmi adatát ismerjük meg. Ben Bernanke beszél a szenátus előtt a nyitáskor.

Számos cég részvénye reagált erőteljesen, akik a szerdai zárás után jelentettek. Az eBay kitűnő adatokat jelentett, a részvény így +3.27%-ot ugrott. A Qualcomm bevétele is meghaladta a becsléseket, amit az árfolyam +5.09%-os erősödéssel honorált. A Western Digital (WDC) merevlemez-gyártó viszont kiábrándította befektetőit, a részvény így –3.38%-ot esett. A Netflix’s online filmterjesztő gyenge eredménye –9.15%-os értékvesztést okozott a részvényeinek.
 
S&P 500 (SPY)

Bernanke „szokatlanul bizonytalan” bejelentése megfordította az eddigi trendet. Szerda reggel a részvények még erősnek látszottak, a legjobb eredményt a pénzügyi részvények mutatták fel, főként a Morgan Stanley (MS +6.26%) meglepően jó, és a Wells Fargo (WFC +0.58%) jó eredményének köszönhetően.

Ezek a nyereségek azonban a Bernanke-beszéd hatására elvesztek. A pénzügyi szektor -1.8%-ot esett, ami lehúzta az egész piacot. A pénzügyi részvények esésére még az Obama elnök által végre aláírt pénzügyi reform is rájátszott, hiszen a gátlástalan profitokra egy kicsit kisebb lehetőségük lesz a bankoknak. A jelzáloggal fedezett értékpapírokkal való bűvészkedést gyakorlatilag megtiltja az új törvény – de ne aggódjunk, az érintett cégek hamarosan új homokozót találnak majd, ahol a Goldman Sachs-hoz és a JP Morgan-hez hasonló csalásokat végrehajthatják.

Az index 1.28% mozgással zárt 1070 ponton.

NASDAQ (QQQQ)

A tegnapi beborító minták hatását élvezve a Nasdaq erősen nyitott. Az index elérte múlt heti csúcsát 45.81-nél, de nem volt képes kitörni azt. Ez a tény ismét a medvék malmára hajtotta a vizet. Az index Beboruló Felhő gyertyát rajzolt, pontosan az EMA200-on.

Az index -1.61% mozgással zárt 2187 ponton.

Félvezetők ($SOX)

A Nasdaq-kal ellentétben a félvezető index egész héten gyenge volt, és nem tudott a múlt heti 370-es csúcsa közelébe emelkedni. A nap elején az ágazat enyhén emelkedett, de gyorsan pirosba fordult. A zárás a 350-hez közel találta az indexet. Az EMA200 támaszul szolgálhat a gyengélkedés során 343 pont környékén.

A szektor -1.95% mozgással 351.13 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

A bankszektor már hatodik napja zár piros gyertyával sorozatban. A nyitáskori erőlködés közben az index megközelítette az EMA200 48 pontos értékét, majd éles fordulattal zuhanni kezdett, és napi mélypontja közelében zárt.

Első támasz: 44 pont

Az index -2.36% mozgással 45.85 ponton zárt.

Biotech ($BTK)

A biotechnológia szektor a hétfői Dragon Fly gyertya hatását élvezte. A piac általános gyengesége alól azonban nem tudta kivonni magát, főként, hogy mostanában rendre le is maradt a piactól. A szektor így napi mélypontján végzett, a medvék tevékenységét mutató hosszú felső kanóccal.

A szektor -0.48% mozgással 1019 ponton zárt..

Obama profit Bernanke Wells Fargo Morgan Stanley Fed EMA200 részvénypiac jelzálog
Kapcsolódó cikkek